Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Diana Nieuwold fotografeert 500ste kerk

kerkfotografiemaandag 23 oktober 2017 08:30

Fotograaf Diana Nieuwold maakt sinds een paar jaar in haar vrije tijd graag foto's van kerkinterieurs. Deze week fotografeert ze haar vijfhonderdste kerk: de protestantse Geertruidskerk in Geertruidenberg. Het is voor haar een vorm van contemplatie. "Zo zie ik details die bedacht zijn door de maker van de kerk om naar God te wijzen."

De foto's publiceert Diana op haar website kerkfotografie.nl en haar Facebookpagina.

Frans dorpje

Na een fotografiecursus ging Diana op vakantie naar Frankrijk. Wat breng je dan in beeld? "Ik ben in een Frans dorpje verloren geraakt in een heel klein kerkje, die daar gewoon alle dagen open zijn. De lichtval fascineerde, maar ook de stilte. Het was een devotiemoment. Daar is het begonnen. In Nederland ben ik er niet mee opgehouden", vertelt Diana maandagochtend op Groot Nieuws Radio.

Detail

"Ik heb ontdekt dat al die mooie Godshuizen, die gebouwd zijn om God en elkaar te ontmoeten, dat er met elk detail in zo'n gebouw daarmee rekening is gehouden. In Nederland hebben we op dat gebied heel veel mooie pareltjes."

Nageslacht

Nu er steeds meer kerken hun deuren moeten sluiten, wil Diana ze juist voor sluiting nog in beeld brengen als herinnering, maar ook voor het nageslacht. "Dat is iets wat bij ons hoort. We zijn van oorsprong een calvinistische samenleving. Ik vind dat ze dat niet zomaar moeten weggooien. Het geloof moet bewaard blijven. Of je protestants bent of katholiek, dat makat me niet zoveel uit. Maar het is wel iets dat in ons wezen als Nederlanders zit. En wat ik graag wil bewaren voor het nagesalcht."

Tip

Diana heeft ook nog een tip voor fotografen die ook graag kerken in beeld willen brengen. Want dat is nog knap lastig als het gaat om belichting. "Wat je goed wil zien op de foto, stel daarop scherp. Daar stelt je camera ook het licht op in."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Diana Nieuwold - Kerkfotografie.nl

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober