Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Een conflict? Gebruik geweldloze communicatie!

talkmaandag 23 oktober 2017 07:55

Je kunt je soms ergeren aan een collega, omdat hij of zij een vervelende opmerking maakt. Slik je het of ga je de confrontatie aan? Maandag gaat op de Christelijke Hogeschool Ede een cursus over conflicthantering van start. Wij vroegen aan spreker en coach Bram Flippo: hoe ga je op een goede manier een conflict aan?

Zelf geeft Bram Flippo ook cursussen over bijvoorbeeld assertiviteit waarbij het thema conflicten ook aan de orde komt. Hij ziet in de christelijke wereld dat er vaak conflicten worden vermeden en dat er dingen niet worden gezegd. "Dan krijg je een Facebook-like-cultuur, we vinden dingen alleen maar leuk. Veel wordt onder het tapijt gestopt. Aan de andere kant worden er op veel slakken zout gelegd. Dan zie je vaak dat de kritiek die geuit wordt iets heeft van: ik vind het niet leuk wat jij doet."

"Ik denk dat het heel belangrijk is als je moeite hebt met wat er gebeurt, dat je dan in eerste instantie kijkt naar wat het met jezelf doet. Wat voor gevoel heb ik erover? Dat kan het begin zijn als je er het gesprek over wil aangaan: wat doet het met jou", aldus Bram Flippo op Groot Nieuws Radio.

Geweldloos

Bram Flippo is van mening dat het goed is om moeilijke situaties bespreekbaar te maken. "Als iets jou werkelijk dwars zit, als iets jou daadwerkelijk raakt, dan kan het belangrijk zijn om te zeggen: dit is wat het met mij doet. Jij zegt dit en dat, snap je wat het met mij doet? Snap je wat ik eigenlijk zou willen? Dat is dan wat we geweldloze communicatie noemen. Waarbij je niet gewelddadig de ander gaat aanvallen en zegt: jij zegt dit, jij vindt dit, jij doet dat."

Het hele gesprek met Bram Flippo kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober