Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

"De heilige strijd hoeven wij niet te bevechten"

Beatrice de Graafmaandag 23 oktober 2017 17:30

Hoe kunnen kerken omgaan met het kwaad en het verlangen naar veiligheid? Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf brengt dinsdag een boek uit over deze heilige strijd. "Christenen kunnen als geen ander zeggen dat deze heilige strijd niet door ons bevochten of gewonnen moet worden. Er is er maar één die de strijd heilig kan voeren en die de strijd al gevoerd heeft: dat is God zelf, Zijn Zoon."

Beatrice de Graaf merkt op dat we het in de christelijke traditie vaak hebben over vrede, de shalom, de heelheid en het heilige. "Strijd is toch een beetje een beladen begrip, zeker als je het verbind met een term van het kwade. Tegelijkertijd zie je op straat, in de politiek en in de media dat het veel gaat over de duivel, de demonen en het kwaad. Als het bijvoorbeeld gaat om ontsnapte tbs'ers, over recidivisten of als het gaat om terroristen. Mensen benoemen dingen waar ze bang voor zijn als monsterlijk of als het kwaad, waar je ten strijden moet trekken", zegt De Graaf maandagmiddag op Groot Nieuws Radio.

Hoe reageer je daar nou op vanuit de christelijke traditie? De Graaf: "De term 'heilige strijd' moet je op een manier invullen dat je 'm niet overlaat aan de straat. Hoe er vandaag de dag gesproken wordt over het kwaad, dat kun je laten zien met statistieken en grafieken, dat is best wel wraakzuchtig en best wel onbarmhartig."

Oorlog

Christenen moeten nadenken over het kwaad, over terrorisme, omdat ook zij bang kunnen zijn. "Dat hoor ik op de scholen, van collega's en dat merk ik zelf als moeder. Kinderen zien van alles binnenkomen, op zeer jonge leetijd kijken ze, ook in onze gezindte, vaak al mee op Facebook en internet. In hun timeline zien ze van alles binnenkomen, zoals de aanslagen in Manchester." Jongeren zijn banger geworden, zo stelt ook CPB. "Vijftig procent van de jongeren denkt dat er oorlog komt. Dat zal in onze christelijke gezindte niet anders zijn. Ze zien op straat, in de media en in de politiek mensen die menen dat er kant en klare oplossingen zijn: opsluiten, levenslang of de grens over. Dat zijn politieke partijen die daar kapitaal uit slaan", aldus De Graaf.

Einde aan het kwaad

De kerk is geen politiek orgaan, maar de kerk weet wel van de heilige strijd, merkt Beatrice de Graaf op. "Wat is nou het antwoord op het kwaad dat kerken en christenen als geen ander kunnen geven. Dat is dat er een einde komt aan het kwaad. Daar had Augustinus het al over. Dat moet veel duidelijker verteld gaan worden."

Seculier verlangen

Hoe rijmt Beatrice de Graaf dat er een God is die het kwaad al overwonnen heeft, maar dat er nog wel christenvervolging is? "De heilige strijd die is gestreden, dat is niet de finale strijd. Dat moet nog gebeuren. De wereld bestaat gelukkig nog, zoals we dat noemen: dat is de genadetijd. We verlangen naar veiligheid, het einde van het kwaad komt er, we zien de tekenen, de symbolen, maar het is nog niet zover. Dat weten we vanuit de schrijften en openbaringen. Er is ons nooit beloofd dat we in dit leven, in de tijd utssen het kruis en de wederkomst, dat we veilig zouden leven."

"Dat vind ik een belangrijk punt. Ons verlangen naar veiligheid is heel seculier geworden. We verwachten dat Mark Rutte en het nieuwe kabinet ons veilig gemaakt." Daar ging Luther al tegen te keer, merkt De Graaf op. "In het verlangen naar veiligheid moeten we oppassen dat onze verlangens niet teveel geseculariseerd worden. Dat we denken dat het hier op aarde onterecht is als ons vervolging en narigheid zal overkomen."

Het hele gesprek met Beatrice de Graaf kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Het boek 'Heilige Strijd' van Beatrice de Graaf kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Facebookpagina Beatrice de Graaf

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari