Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Is het kabinetsbeleid van Rutte III onchristelijk?

Tweede Kamerdinsdag 24 oktober 2017 07:55

"In Jezus' naam kinderen uitzetten naar landen waar ze nooit hebben gewoond? Met dit regeerakkoord wordt de naam van Jezus door het slijk gehaald." Mensenrechtenactivist Antonie Fountain uit stevige kritiek op de ChristenUnie, de partij waar hij lid van geworden is. Hij roept de ChristenUnie-achterban op om in actie te komen. De vraag komt dan: kun je het beleid van het kabinet-Rutte III onchristelijk noemen?

John van Tilborg, betrokken bij een netwerk van kerken die zich inzet voor asielzoekers, noemt dingen niet zo snel onchristelijk, vertelt hij dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Maar als ze dadelijk gaan roepen: dit is op basis van christelijke waarden dat we dit opschrijven, en niet als onderhandelingsresultaat, dan zou ik neigen om met de stelling mee te gaan."

Discussie

Van Tilborg is van mening dat veel afhangt van de uitvoering van het regeerakkoord. "Ik zie altijd kansen, die wil ik altijd blijven zien. Omdat ik wil geloven in de goedheid van de bedoelingen van de mensen die deze paragraaf schreven. Ik denk wel dat de christelijke partijen nog wel discussie in hun eigen geledingen zullen krijgen, omdat er dingen in staan die heel erg vragen om uitleg."

Kinderen

Hoewel hij positief wil blijven, vraagt van Tilborg zich wel af als hij het regeerakkoord leest: is dit nou echt van het CDA en de ChristenUnie? Als voorbeeld noemt hij het kinderpardon. "Als de paragraaf uit het regeringsakkoord op dezelfde manier wordt uitgevoerd als nu het geval is, dan vind ik dat heel zorgelijk. Ik zie best wel een hele hoop kinderen waarvan je zegt: die moeten en horen hier echt onder te vallen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Segers

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt in een reactie op de kritiek: "De migratieparagraaf is een bittere pil, we kregen niet wat we wilden. Het partijstandpunt is niet veranderd, dit regeerakkoord geldt voor drieënhalf jaar."

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari