Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

"Vox Jubilans heeft 'Reformations Kantate' héél intensief ingestudeerd"

Andre van Vlietzondag 22 oktober 2017 19:55

"De tekstuele lijn, de opening van Psalm 46, waar Vaste Burcht op gebaseerd is. Wat is de toevlucht? Dat is in Christus! En dat is de boodschap die de wereld in moest! Maar wat nou als dat niet meer gepredikt wordt? Dat was de worsteling van Luther!" In 't Heerlijk Loflied had presentator Hans van Vuuren een interview met dirigent André van Vliet. Ze spraken over de 'Reformations Kantate' van Pieter Stolk, een stuk dat drie keer eerder door het koor werd uitgevoerd. Komend weekend voor het eerst sinds het overlijden van Stolk.

"Je proeft in het stuk die de onwetendheid van die donkere periode waar Luther in woonde. Die boodschap die de wereld in moest, maar die niemand meer leek te prediken. Tekstueel word je bij Jezus gebracht en dat is natuurlijk van grote rijkdom. En dan vervolgens kennen we Pieter Stolk natuurlijk van zijn indrukwekkende psalmbewerkingen, maar als je dit ziet, dan zie je dat de man nog veel meer in huis had. Hier en daar neigt het naar de grote componisten, het doet me regelmatig aan Mendelssohn denken! Daar men ik érg van onder de indruk."

Intensief

De laatste keer dat het stuk door Vox Jubilans werd uitgevoerd, was in oktober 2006 drie maanden voordat Pieter Stolk overleed. Merkt Van Vliet dat dat bij de koorleden nog meespeelt nu het stuk weer ingestudeerd wordt? "Allereerst merk ik dat er destijds héél intensief gestudeerd is. Dat merk ik overigens met alles dat uit de kast komt en waar Pieter Stolk nog aan gewerkt heeft. Stél dat je een stuk een tijdje niet hebt gezongen, dan gaat je koorklank toch gaandeweg iéts veranderen. Maar als je dan na verloop van tijd weer iets van Pieter pakt, dan merk ik dat die koorklank in één keer weer ‘terugklapt’ in de stand van toen. Zo’n onvoorstelbare invloed heeft hij gehad op de manier van zingen bij Vox Jubilans, zelfs al zijn er sindsdien misschien wel dertig koorleden bijgekomen en afgegaan. Wat deze Reformations Kantate betreft zie je dat mensen soms nog wel weten wat Pieter er destijds bij vertelde. Hij heeft het natuurlijk zelf geschreven, dus hij heeft soms tot in detail uitgelegd wat hij ermee bedoelde te zeggen en waarom hij bepaalde bijbelgedeeltes had gebruikt."

Duitse uitspraak

Vind Van Vliet het lastig dat mensen in de ‘oude stand’ terugschieten? Van Vliet: "Tot op zekere hoogte is het natuurlijk prettig dat mensen nog weten hoe het ging, maar laat ik voorop stellen dat ik Pieter Stolk helemaal niet ná wil doen. De manier van zingen is natuurlijk iets dat ik bij Vox Jubilans altijd bewonderd heb. En niet om dat dan vervolgens te kopiëren, want we zijn ook gedeeltelijk een andere richting op gegaan als koor, maar natuurlijk is het met zo’n stuk héél fijn dat het koor soms met een páár aanwijzingen exact dát doet waar het tien jaar geleden gestopt is. Zo is er destijds bijvoorbeeld ook veel aandacht besteed aan de Duitse uitspraak, al hoeft het koor gelukkig geen hele lappen tekst te zingen."

Op Christus wijzen

Tot slot memoreert Van Vliet toch nog even naar de kernboodschap van de Reformatie: "Diep van binnen hóóp ik dat er ook mensen bij de uitvoering komen die iéts gaan meepakken van de boodschap. Het is niet alleen een uitvoering en we hoeven geen toneelstukje op te voeren, maar we mogen door wat we doen en wie we zijn, juist ook op Christus wijzen. Hoe krijgen we die bewogenheid van de tekst ook in de uitvoering? Wat zou het mooi zijn als er iemand in de zaal zit, die de boodschap misschien nog nooit gehoord heeft, hij of zij er iets van mee naar huis mag nemen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Meer info over het concert op www.voxjubilans.nl

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Muziekstandaard

Martin Mans deelt op 'De Muziekstandaard' een improvisatiewerk van Klaas-Jan Mulder. "Hij is voor mij zowel als organist als dirigent het grote voorbeeld geweest. Ik herinner me goed dat als ik als klein jochie een keer ziek op de bank lag, mijn vader dan een LP op de speler legde en ik daar dan geïnspireerd naar luisterde. En eerlijk gezegd knapte ik van die muziek dan ook enorm op. En eigenlijk is dat nog steeds."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via