Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Kees Kraayenoord: Aanbiddingsleider is er om te dienen

keeskraayenoorddinsdag 24 oktober 2017 15:55

De Veenendaalse kerk Mozaiek0318 zet op 18 november de deuren open voor de Landelijke Dag van Aanbidding. Voorganger en aanbiddingsleider Kees Kraayenoord vertelde dinsdagmiddag in Backstage dat dienstbaarheid het belangrijkste doel van het aanbiddingsteam zou moeten zijn. "Het is geen performance, het is geen optreden. Jij mag een sfeer creëren waarin mensen God ontmoeten."

Hij zegt het zel wel eens tegen de mensen van het worshipteam van Mozaiek0318: we zijn hier om voeten te wassen. "Het moeilijkste instrument om te spelen is de tweede viool, want iedereen wil de eerste viool. Dienstbaarheid is de belangrijkste kenmerk van een muzikant voor de gemeente. Dienstbaar aan de predikant, dienstbaar aan de zaal", aldus Kees Kraayenoord op Groot Nieuws Radio.

Met God bezig

"Dat betekent soms dat je herrie moet maken. Bewust, als het een enthousiast lied is. Soms moet je in een hoekje kruipen. Dat kan Matt Redman goed, hij is een fantastisch voorbeeld van een aanbiddingsleider. Die kan je in het begin meenemen, hij neemt je aan de hand. Na twee of drie leideren heb ik het idee dat hij niet meer bestaat, omdat je met God bezig bent."

Less is more

Als Kees Kraayenoord als spreker in kerken in het land komt, merkt hij dat het bij worshipteams vaak aan enthousiasme niet ontbreekt, maar aan wijsheid soms wel. "Samen spelen is soms ook weglaten en doseren. Daar willen we mensen bij helpen. (...) We zeggen vaak 'less is more'. De muziek zit tussen de noten, in de stiltes. Het maken van muziek is het durven creëren van rust, het ruimte laten en niet alles vol willen spelen. (...) Ik kom heel vaak in kerken waar een dwarsfluit of viool van begin tot eind in een lied speelt. Dat is helemaal niet nodig. Als iedereen voortdurend speelt, is het belangrijk dat iemand daarin leiding neemt. Dat hij zegt: jij speelt de melodie als intro. En als dat is geweest, dan ben je even klaar."

Het hele gesprek met Kees Kraayenoord kun je hier terugluisteren. Meer informatie over de Landelijke Dag van Aanbidding vind je op de website van Mozaiek0318.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Mozaiek0318

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari