Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Francesca Battistelli I'm Letting Go (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Francesca Battistelli I'm Letting Go (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Francesca Battistelli I'm Letting Go (Acoustic)
Luister

House of Heroes hield misbruikzaak onder de pet

House of Heroes Nijkerkdinsdag 24 oktober 2017 17:30

De apostolische gemeente House of Heroes in Nijkerk hield een misbruikzaak onder de pet in het belang van de kerk. Journalist Karel Smouter schrijft daar woensdag over op De Correspondent. In De Dag Van Vandaag gaf hij dinsdag al een toelichting. "Ze hebben het niet als misbruik geïnterpreteerd, maar als een relatie tussen die twee. Maar wel een relatie waarbij meteen duidelijk was dat het begon toen zij 15 jaar was en hij ergens in de dertig."

Dinsdag werd deze zaak behandeld bij de rechtbank in Zutphen. De rechter deed nog geen uitspraak, omdat bij de beraadslaging bleek dat het onderzoek niet volledig is. De rechtbank is onvoldoende ingelicht over de verdachte en daarom is nader onderzoek noodzakelijk.

Ontucht

De 38-jarige Michael D. uit Nijkerk wordt verdacht van ontucht met een meisje tussen haar vijftiende en achttiende levensjaar. Vervolgens is ze tot haar eenentwintigste ook seksueel misbruikt. Het meisje heeft als pleegdochter een tijd bij het gezin van Michael D. thuisgewoond. Later gingen ze ook samenwerken in het kinderwerk bij House of Heroes, waar Michael D. het hoofd van was.

Belang van de kerk

"Op een gegeven moment is het misbruik uitgekomen. Ze zijn er mee naar buiten gekomen, ook naar de kerkleiding toe", legt Karel Smouter uit op Groot Nieuws Radio. De kerk van voorganger Mattheus van der Steen interpreteerde het als een relatie tussen die twee. Karel Smouter had wel verwacht dat er een lampje zou gaan branden, maar in plaats daarvan werd er gereageerd vanuit het belang van de kerk. "Het belang van de kerk moest worden beschermd. De kerk kon het niet hebben dat dit verhaal op straat kwam. Ze werd aangemoedigd om niet met verhaal naar buiten te treden."

Marijn de V.

Het is niet de eerste keer dat House of Heroes in het nieuws komt rond misbruikzaken. Vorig jaar werd Marijn de V. uit de Nijkerkse kerk veroordeeld vanwege ontucht met minderjarige kinderen. Karel Smouter sprak met een gemeentelid van wie kinderen werden misbruikt. "Dit gemeentelid zegt tegen mij dat ze steun verwacht had van haar kerk. In plaats daarvan kreeg ze te horen dat het niet naar buiten mocht. De gemeente mocht er ook niks van weten. In haar belevenis is het zo dat de dader beschermd wordt en dat zij vooral haar mond moest houden. Dat er weinig ruimte is voor haar kant van het verhaal."

Het hele gesprek met Karel Smouter kun je hier terugluisteren. Lees ook zijn artikel bij De Correspondent.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Dinsdag reageerde House Of Heroes niet op vragen van Groot Nieuws Radio. Woensdag plaatste de gemeente een reactie op hun website. Donderdag liet House of Heroes tegenover Groot Nieuws Radio weten: "Op dit moment zijn we nog niet toe aan het geven van interviews. We verwijzen daarom nog steeds door naar het bericht op onze webseite. Als we er wel aan toe zijn om interviews te geven, dan zullen we contact met jullie opnemen."

Beeld: Facebookpagina House of Heroes

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari