Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Voordewind (CU): Positie bekeerlingen in Iran is belabberd

joelvoordewindwoensdag 25 oktober 2017 13:30

Jarenlang mocht Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) geen bezoek brengen aan Iran. Nederlandse politici kregen geen visum. Afgelopen week lukte het toch en ging een delegatie Kamerleden naar Iran toe. Op veel punten is Voordewind genuanceerder gaan denken over het land, maar toch blijven er zorgen. "De positie van bekeerlingen in Iran is belabberd", vertelt hij op Groot Nieuws Radio.

"Je kan je wel bekeren tot het christendom, maar las je daar iets mee wil doen, door bijvoorbeeld geloofsgenoten te spreken, onderwijs te ontvangen van mensen die de Schrift kennen, of Bijbelse literatuur lezen in je eigen taal, dan wordt het ingewikkeld. Sterker nog: het is zelfs gevaarlijk", vertelt Joël Voordewind woensdagmiddag op Groot Nieuws Radio. "We weten nu van 193 christenen dat ze vast zitten in de gevangenis, varierend van vijf tot vijftien jaar."

In Nederland heeft de ChristenUnie aangedrongen bij de staatssecretaris om deze Iraanse bekeerlingen als risicogroep te bestempelen, wat inmiddels gebeurd is. "Mijn zorgen over de bekeerlingen zijn alleen maar toegenomen."

Israël

Maar op andere punten is Voordewind juist genuanceerder gaan denken. Er is meer openheid en de delegatie waar Voordewind deel van uit maakte, kon zo goed als alle onderwerpen aan de kaak stellen, bijvoorbeeld over godsdienstvrijheid, mensenrechten, maar ook over de positie en relatie met Israël. "Wat wij begrijpen is dat er kleine stapjes gezet worden om bijvoorbeeld het aantal mensen die de doodstraf opgelegd krijgt, is gehalveerd."

Mensenrechten

Ook heeft Iran een officiële mensenrechtencommissie die klachten over mensenrechten aan de kaak stelt bij de regering. Voordewind: "Het is weliswaar geen onafhankelijke commissie, want ze worden betaald door de overheid en bemensd door mensen van deoverheid. Desalniettemin stellen ze mensenrechtenschendingen aan de kaak in het regime."

Het hele gesprek met Joël Voordewind kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober