Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Inge coacht kerkverlaters: "Ik ga goed luisteren"

kerkkruisdonderdag 26 oktober 2017 08:30

Ze groeide op in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt op Walcheren, maar geleidelijk ontstonden er barstjes in haar geloof. Ze verliet de kerk, waar met veel zorg en verdriet op werd gereageerd door haar omgeving. Sinds deze week coacht Inge Bosscha andere kerkverlaters. Wat ze gaat doen? "Ik ga goed luisteren, want er is vaak weinig ruimte voor die mensen om hun verhaal te doen."

Bosscha is van mening dat mensen die opgroeien in de kerk vaak niet veel mensen buiten hun kerk kennen, vertelt ze donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Als je echt met twijfel komt, dan komen mensen uit je eigen groep vaak met antwoorden uit de Bijbel, terwijl de Bijbel voor jou een boek is geworden waar je vraagtekens bij zet. Je kunt er heel weinig mee. Je kunt je verhaal niet meer kwijt." Daarnaast kun je als kerkverlater te maken krijgen met gevoelens van ontzetting.

Voetbalclub

Het verschil tussen het verlaten van een kerk en een voetbalclub is "heel groot", aldus Inge Bosscha. "Buiten de voetbalclub om heb je nog van alles. Maar als mensen in een heel gesloten kerkgemeenschap opgroeien, dan is bijvoorbeeld de school ook van de kerk. De activiteiten daarbuiten zijn ook met mensen van de kerk, met klasgenootjes die van dezelfde kerk zijn. Het heeft ook te maken met je identiteit, je mensbeeld, je wereldbeeld. Alles is er mee verweven. Het is complex en diepgaand."

Visie

Naast luisteren helpt Inge Bosscha ook met het inzicht geven hoe het werkt met je eigen waarheid, waar het op gebasseerd is. En sta je nog achter de visie die je meedraagt. Of wil je daar iets anders van amken? En hoe doe je dat dan?

Het hele gesprek met Inge Bosscha kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober