Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

"Ouders van Kaïn hadden het niet makkelijk"

kinddonderdag 26 oktober 2017 13:55

Halen jouw kinderen ook wel eens het bloed onder je nagels vandaan? De ouders van Kaïn, Ezau en Simsom hadden het ook niet altijd gemakkelijk, vertelt gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz donderdag in Sandwich. Mulder gaf een paar tips op Groot Nieuws Radio: praat erover met jezelf, met je partner, met je kind, maar ook met God.

Bijna alle ouders komen wel eens in een situatie van onmacht terecht. "Het kan al gebeuren als de kinderen heel klein zijn, bijvoorbeeld bij een huilbaby. Als je nachten wakker wordt gehouden en je je kind maar niet rustig kan krijgen. Het kan ook gebeuren bij een wilskrachtige peuter of kleuter, die maar één ding wil: zijn zin krijgen. Ook kan het bij een tiener gebeuren die zich weinig van je aantrekt, zijn eigen gang gaat, je uitdaagt en over alles ontevreden is."

Moeilijk

De tip van Piet Mulder: neem jezelf eerst heel erg serieus, zie het onder ogen en geef jezelf toestemming om te ervaren hoe zwaar en moeilijk het kan zijn. "Vaak heb je hinder van een faalgevoel, een schuldgevoel en van schaamte. Maar ik denk ook: alle ouders maken dit wel eens mee", vertelt Mulder op Groot Nieuws Radio.

Gesprek

Hoe ga je het gesprek erover aan met je kind of tiener? Zoek een rustig moment waarop je dat gesprek kan aangaan, raadt Piet Mulder aan. "Ik kom altijd kinderen tegen die het zelf heel erg vinden als ze respectloos zijn richting hun ouders. Dat hoor je ze bijna zelf nooit zeggen, maar daar hebben ze last en hinder van. Ze kunnen daar niet bij stil staan. Dan worden ze alleen nog maar bozer, omdat ze het zichzelf kwaad nemen. Ze vluchten daarbij weg."

Een gesprek kun je ingaan met vragen als: wat kan ik anders doen? Wat zou jij anders kunnen doen? Als het gaat om baby's en peuters kun je naar het consultatiebureau gaan, of naar de huisarts of kinderarts.

Het hele gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari