Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Elly & Rikkert Trein Naar Amsterdam
Luister

"Verschillen D66 en ChristenUnie te veel uitvergroot"

Arie Slobvrijdag 27 oktober 2017 08:30

Het is alsof hij nooit is weggeweest: Arie Slob. Twee jaar geleden nam hij afscheid van de politiek, maar niet voorgoed. Het nieuwe kabinet werd donderdag beëdigd door de Koning en nu is Slob minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III. "De roep om de verantwoordelijkheid te dragen heeft mij de doorslag gegeven om weer terug te gaan."

En zijn ministerschap gaat goed van start. Volgens peilingen van EenVandaag heeft de Nederlandse bevolking het meest vertrouwen in Slob. "Ik word er stil van. Het is altijd fijn als je merkt dat er vertrouwen is, maar we moeten weer gewoon aan het werk. Ik voel die verantwoordelijkheid en ik wil naar eer en geweten mijn werk doen. Daar ga ik me nu voor inzetten."

Roeping

“De roep om te komen was groot. Ik heb er samen met mijn vrouw Marjette natuurlijk uitgebreid over gesproken en het is zo dat ik de  afgelopen jaren meer vrije tijd had. Daar heb ik ook intens van genoten. De vrije tijd gaf mij de ruimte om meer voor de kerk te gaan doen, en ik was meer thuis. dat lever ik nu wel weer in. maar de roep om te komen en de verantwoordelijkheid heeft bij mij de doorslag gegeven. En ik vind het belangrijk dat de ChristenUnie mensen heeft met veel ervaring."

Hoge verwachtingen

“Ik had hoge verwachtingen van Gert-Jan Segers en die zijn allemaal uitgekomen. Net als Carola Schouten, die ik onder mijn hoede heb gehad als fractievoorzitter. Binnen de ingewikkelde context van de politiek hebben ze het allebei echt heel goed gedaan. Gert-Jan Segers blijft in de kamer als politiek leider. En natuurlijk voel ik geen drang om me als politiek leider te gaan gedragen. Hij heeft zich bewezen en hij kan dat heel goed. ik heb mijn handen vol aan mijn eigen portefeuille en aan mijn brede verantwoordelijkheid in het kabinet. Daar ga ik al mijn krachten aan geven." 

Verschillen

Arie Slob gaat als minister samenwerken met Ingrid van Engelshoven (D66), de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De visies van beide partijen verschillen, hoe gaat dat werken? "Ik heb alle vertrouwen in onze samenwerking. Er zijn wat overlappingen in ons werk. Denk aan vmbo naar mbo. Maar uiteindelijk heb ik natuurlijk alles te zeggen over mijn eigen portefeuille. Ik moet wel zeggen dat ik vind dat de verschillen tussen D66 en de ChristenUnie teveel worden uitvergroot. Ik zou het raar vinden om D66 niet tegen te komen op het gebied van onderwijs. Daar maken ze zich juist sterk voor. Beiden partijen willen dat leerlingen en studenten zich verder kunnen ontwikkelen en iets kunnen betekenen voor de samenleving. Net als de mensen die voor de klas staan. En samen zetten we de schouders eronder." 

Naar huis

De afgelopen dagen waren druk voor Slob. Is vandaag zijn eerste gewone werkdag als minister? "Of het vandaag gewoon wordt weet ik niet. We gaan naar de trêveszaal waar de ministerraad bijeenkomt. Het wordt een dag van overleggen, mensen ontmoeten. Maar daarna rijd ik weer richting Zwolle om mijn echtgenote weer in de armen te sluiten. Dat is toch al weer een paar dagen geleden."

Het hele gesprek met Arie Slob kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari