Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Halloween: veel geestelijke activiteit vannacht

pompoendinsdag 31 oktober 2017 11:55

Kun je als christen wel of niet meedoen aan Halloween? Joyce de Jongh was in het verleden heks, vierde in het verleden het feest wel mee, maar zegt nu dat je denken er door veranderd wordt. "Je opent je leven voor de invloed van de krachten hierachter", vertelde ze dinsdag in Bij Jorieke. "Vannacht is er echt heel veel geestelijke activiteit."

De Jongh weet meer over de gedachte achter Halloween: "Omdat het de grens tussen het oude en nieuwe jaar is, tussen het oude en nieuwe leven, wordt er gedacht dat de lijn tussen het rijk van de levenden en de doden heel erg dun is. Daarom is het makkelijk om contact te maken. (...) Maar ook dat geesten vanuit het dodenrijk in onze wereld kunnen komen en ze jou kunnen meeslepen naar het dodenrijk. Om dat te voorkomen probeer je ze voor de gek te houden of te vriend te houden, door bijvoorbeeld offers te brengen."

Jezus groot maken

"Heksen vieren vanavond feest", stelt Joyce de Jongh. "Het is echt een geestelijk feest. Er is vannacht echt heel veel geestelijke activiteit. Ik doe maar gelijk de oproep: laten we als christenen heel geestelijk actief zijn vandaag en vanavond, door God te aanbidden en Jezus groot te maken. Laten we dat vooral doen."

Onschuldig?

De vraag wordt vaak gesteld: is het een onschuldig verkleedfeest of zit er toch meer achter? "Het is een grote geweldige truc van de duivel om ons voor de gek te houden, we trappen er ook nog eens in. Het is namelijk een realiteit. Ik denk echt dat hij daar aan de haal mee is gegaan door alarmbellen uit te schakelen en dat we Halloween niet serieus nemen. We moeten het wel degelijk serieus nemen. De wortels zijn absoluut religieus. Omdat die wortels er zitten, maak je verbinding met die bron. En die is niet uit God, die is echt vanuit de duisternis."

De Bijbel is er volgens De Jongh ook duidelijk over. Ze leest in het Oude Testament de oproep dat niemand geesten van doden oproept of raadpleegt. "God verbiedt dat letterlijk."

Tien demonen

Wat zijn de gevolgen als je toch Halloween viert? "Als het zo is, mag je het altijd vertellen aan God. Hij vergeeft je zonden. God is er niet op uit om je te veroordelen, maar om je in het licht te brengen." Joyce de Jongh gelooft wel dat het gevolgen heeft als je meedoet aan Halloween. Niet dat je direct tien demonen krijgt, maar wel dat je hele denken wordt veranderd. "Je gaat denken vanuit de geestelijke wereld, dat je die voor de gek kunt houden. Het kan je nieuwsgierig maken, je kunt contact maken met die geestelijke wereld. Maar pas op met wie je contact maakt. Het is een ongenuanceerde boodschap die van Halloween uitgaat."

Het hele gesprek met Joyce de Jongh kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari