Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Sela Maranatha
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Sela Maranatha
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Sela Maranatha
Luister

Kees Alers: Op het podium mag je niet ten onder gaan in de emotie

Kees Alerszaterdag 28 oktober 2017 19:55

"Ik denk dat elke muzikant vindt dat zijn instrument het hele scala van emotie kan vertolken. Ik ben uiteraard heel enthousiast over de fluit en vind dat het instrument bij uitstek geschikt is om te 'kleuren' en de karakters te laten horen." In 't Heerlijk Loflied sprak Hans van Vuuren afgelopen weekend met fluitist Kees Alers over het nieuwe album 'Saviour', dat meerdere emoties communiceert.

"Als kunstenaar moet je die emoties kunnen doseren. Als je verdrietig bent, moet je vrolijk kunnen spelen en vice versa. Je moet oppassen dat als de emotie je vastpakt, je daar niet in ten onder gaat. Als ik als publiek in de zaal zit, mag ik best huilen bij een stuk dat me raakt, maar als ik in het orkest zit, gaat het ten koste van de kwaliteit als ik een potje ga zitten huilen. Die emotie moet wel in je zitten, je moet het wel meebeleven, maar je moet het ook kunnen afschermen. Als ik het stuk thuis aan het oefenen ben, dan kan ik daar wel eens aan toegeven om heel blij of heel verdrietig te worden, maar op het podium kan dat niet."

Volgende

'Saviour' is Kees' 32e solo-album. "Je zou je inderdaad kunnen afvragen in hoeverre de productie de emotie in de weg staat, maar dat is niet zo. Je wilt creëren en je steeds verbeteren. Je bent steeds bezig met het volgende en steeds wil je het beter en anders hebben. Wat dat betreft moeten nog zeker 32 albums komen om dat duidelijk te maken."

Schilderij

Voor 'Saviour' is hij met componist/arrangeur Marco den Toom aan de slag geweest met het thema 'Jezus als Redder van de mensheid'. "Je zoekt naar liederen en melodieën die iets zeggen over hoe je geloof beleeft en je werkt met muzikanten die dat ook zo zien. Mocht de luisteraar die boodschap uiteindelijk niet oppikken, dan is dat vooral heel jammer, maar niet meer dan dat. Het is voor mij net als een schilder die een schilderij maakt. Die is niet in eerste instantie bezig met de vraag of degene die uiteindelijk dat schilderij gaat kopen, het ook begrijpt. Die is allereerst bezig met z’n eigen gevoel. Tegelijkertijd zal iemand die de tracklist ziet, zal die wel begrijpen dat geloof, vertrouwen en hoop daarin een hoofdrol spelen. Ik denk dat men wel begrijpt waar het over gaat."

Het gesprek met Kees Alers kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > oktober