Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

JJ Heller God Is Still Here
Luister

"Allerzielen voor protestanten een stap te ver"

Schermafbeelding 2017-11-02 om 10.04.32donderdag 02 november 2017 07:55

Rooms-katholieken en protestanten zien uit naar de dag dat zij ‘een verenigde kerk zijn’. Deze woorden klonken in een gebed tijdens de nationale viering 500 jaar Reformatie, afgelopen dinsdag. Met dominee Elsbeth Gruteke praten we over de traditie Allerzielen in de Rooms-Katholieke kerk, waar overledenen worden herdacht. Moet die traditie ook een plek krijgen in de Protestantse Kerk?

"Ik denk dat je na 500 jaar reformatie en het benadrukken van de verschillen, ook elkaar een keer in de ogen mag kijken en de vraag mag stellen van wat ons nou verbindt. Natuurlijk heeft dat allemaal te maken met de rol van de samenleving. In de tijd dat de kerk heel sterk was konden ze zich nog permiteren om tegenover elkaar te staan, maar dat kan nu gewoon niet meer."

Tradities

"We delen het geloof van God, Jezus en de Heilige Geest. De verschillen moet je laten bestaan, die zijn historisch zo gegroeid en hebben hun eigen tradities. Daar moeten we vervolgens naar kijken en met elkaar de tijd voor nemen. De katholieken die ik sprak hebben een andere insteek. We kijken naar wat ons verenigd en van daar uit kom je dichter bij elkaar. en dan kan je het gesprek gaan voeren." 

Gezamelijke geschiedenis

Tot 500 jaar geleden hadden wij een gezamelijke geschiedenis. We waren één kerk. Nu zie je dat mensen gaan rondkijken: welke tradities waren er? Denk dan bijvoorbeeld aan omgaan met stilte: de biecht. Je ziet dat die tradities nu langzaam worden overgenomen door de protestanten. De kaarsjes gaan aan, en dat werd tien jaar geleden echt nog niet gedaan. Er is duidelijk een behoefte aan rituelen." 

Grote stap

"Het bidden voor mensen die overleden zijn zullen wij nooit gaan doen, omdat die mensen bij God zijn en daar hoeven we ons niet mee te bemoeien. Maar meer je lichaam gebruiken zoals knielen, dat zou je snel kunnen gaan doen. Allerzielen vind ik wel een erg grote stap." 

Je kunt het gesprek hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari