Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Athanasios kwam in Syrië dichter tot God

priestervrijdag 03 november 2017 09:29

Zaterdag staat de Jaarbeurs Utrecht in het teken van de jaarlijkse Open Doors dag. Open Doors is een stichting die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. De Syrische priester Athanosios staat op het hoofdpodium, waar hij vertelt hoe hij omgaat met de aanslagen, bombardementen en ontvoeringen in zijn land. We praten hierover met Ruud Kraan, directeur van Open Doors.

"Priester Athanosios dient in de stad Homs, een van de eerste steden die viel onder IS. Hij heeft aan de lijven ondervonden hoe de stad ten onder ging aan de bezetting. Dagelijks zag hij honderden strijders op de pleinen. Maar hij is altijd gebleven, en hij komt spreken op de Open Doors dag. Maandag kwam hij in Nederland aan en vertelde: of ik blijf leven, of ik sterf als martelaar. Dat vind ik adembenemend. Op het hoofdpodium vertelt hij zijn verhaal."  

Geweerschoten

"De mensen in dit soort gebieden zijn ongelofelijk dankbaar voor de steun die wij verlenen. Ze hebben het altijd over dat er christenen in de heetst van de strijd zijn die voor hen bidden. Ze zeggen tegen me: dankjewel dat er op het diepste moment jij er voor me was. Die ervaringen willen ze graag delen. Priester Athanosios logeert deze week in Harderwijk, en hij vond het heel vreemd om sinds een hele lange tijd geen geweerschoten te horen in de nacht. Als hij dat hoorde las hij alle 150 psalmen achter elkaar. Deze ervaringen zijn als een spiegel die ons wordt voorgehouden. Want ook in het midden van de ellende kiezen ze voor God. Dat is bijzonder."

Aanslag 

Een van de andere sprekers is Frederick Gitonga van 22. Hij ontsnapte twee jaar geleden aan de dood tijdens een grote aanslag van al-Shabaab op zijn universiteit. Ruim honderd studenten raakten gewond en meer dan 147 christenen kwamen om. Hij neemt je mee in zijn verhaal wat er gebeurde van minuut tot minuut. Want hoe is het mogelijk dat iemand zoiets overleefd? Nu is hij gemotiveerd om voorganger te worden en zijn verhaal te vertellen." 

Bidden 

"Ik geloof niet in van die hele grote gebeden. in mijn leven is het altijd zo geweest dat God iemand op mijn pad bracht. Er springt misschien een naam uit, en daar ga ik dan een poos voor bidden. ik ben er van overtuigd dat als je er op die manier mee omgaat dat het een vorm van verbondenheid geeft." 

U kunt hier het gesprek terugluisteren: 

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Open Doors

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > november