Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

"Kerkenraad mist bepaalde representativiteit"

kerkmaandag 06 november 2017 07:55

Het is lastig om jongeren te vragen voor een taak in de kerkenraad, erkent Fokko Oldenhuis, bijzonder hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch is er nieuw elan nodig in kerken. "Bepaalde orthodoxe kerken zijn steeds aan het beheersen en conserveren. Dan mis je kerkzijn in deze tijd", vertelt hij maandag in De Nieuwe Morgen. "Kerken moeten op tijd de bakens verzetten."

In het Reformatorisch Dagblad pleitte Oldenhuis eerder al voor meer jongeren in de kerkenraad. Oldenhuis mist een bepaalde representativiteit vandaag de dag, vertelt hij op Groot Nieuws Radio. "Als ik naar de foto's kijk van synodes uit de orthodoxie, dan zie ik groepjes oude mannen en vutters. Ik wil ze niet tekort doen, ze zijn daar serieus mee bezig, maar ik mis de slag naar de jongeren."

Moet je niet jongeren eerst laten oefenen in andere functies? Oldenhuis: "Ik merk om me heen, als lid van een gemeente waar veel jongeren zijn, waar jongeren ook de Schrift lezen, het gebed na de preek doen, laten zien dat ze verantwoordelijkheid aan kunnen. Dan moet je ze meteen volop die verantwoordelijkheid ook geven. Ik deed dat ook in mijn werk met student-assistenten, dan zei ik: 'dat moet je uitzoeken'. De student zei dan 'ik kan dat niet', maar ze konden het wel. Je moet als kerk juis took die kwetsbaarheid opzoeken."

Daarnaast vind Oldenhuis ook dat vrouwen een plek moeten krijgen in de kerkenraad. "Als in bepaalde kerken de vrouwen ontbreken, dan denk ik: dan heb je van de kerk een museumstuk gemaakt. Dan kun je zeggen 'dat staat in de Schrift', maar dan heb je de Schrift in beton gegoten. Ik vind dat vrouwen een reflectie hebben die mannen soms missen, dat heb je in de kerkenraad zeker nodig."

Het hele gesprek met Fokko Oldenhuis kun je hier terugluisteren

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari