Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

Christelijke Asia Bibi al zeven jaar in dodencel

asiabibiwoensdag 08 november 2017 09:35

Al zeven jaar zit ze in een dodencel in Pakistan: Asia Bibi. Als christen werd zij vanwege haar geloof gevangen gezet. Europarlementariër Christenunie-SGP Peter van Dalen zit op dit moment in Pakistan, en hij maakt zich hard voor een einde aan de schending van mensenrechten. In de Nieuwe Morgen praten we met hem. "Er moet echt iets gaan veranderen."

"Ik heb de man en dochters ontmoet van Asia Bibi. Dat was erg emotioneel. Ze waren echt geraakt door de mensen die uit het Westen voor hen bidden. Er hangt spanning in de lucht rondom deze zaak. Dat merkte ik ook in het gesprek met haar man. Er zijn veel vragen: wat gaat er gebeuren, hoe gaat het lopen, mogen we hoop hebben? Die vragen hebben we uitgebreid met elkaar besproken." 

Hoop

"De advocaat van Asia Bibi vertelde dat de behandeling door het Gerechtshof werd gedaan door liberale rechters. Dat vond hij een hoopvol signaal, maar aan de andere kant zei hij ook: je weet nooit hoe het zich ontwikkelt en hoe lang het nog gaat duren. Om tot een vonnis te komen is vaak veel tijd nodig. Het is heel spannend allemaal, en dat merkte we ook met de gesprek met de familie en de advocaat." 

Opgewekt

"Haar man vertelde over zijn bezoek aan Asia Bibi afgelopen maandag. Hij is echt verwonderd over haar functioneren. Ze is opgewekt en is goed te spreken. De advocaat vertelde dat het bijna een wonder is dat iemand die zo lang in de gevangenis zit zich nog zo kan gedragen. We hebben de afgelopen week gesproken met de minister van Justitie en van Buitenlandse Zaken en ook de regering wil deze wetgeving gelukkig veranderen."

Veranderingen

"Deze wet wordt enorm misbruikt: als mensen ruzie met elkaar hebben en er wordt een beschuldiging van godslastering gedaan, moet je maar aantonen dat jij zoiets niet doet. Dat is heel moeilijk, en daarom wil ook de regering daar van af. We hebben besproken om de wetgeving te veranderen en misschien zelfs af te schaffen. Er zijn honderden zaken zoals die van Bibi, en er moet écht wat veranderen. Pakistan kijkt naar het Westen en wil die veranderingen doorvoeren. Niet alleen voor de mensen in de cel, maar ook voor de economie. Ze willen af van deze last uit het verleden." 

Bron foto: Twitter Peter van Dalen

U kunt het gesprek hier terugluisteren

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via