Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith & Kari Jobe The One That Really Matters
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith & Kari Jobe The One That Really Matters
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Michael W. Smith & Kari Jobe The One That Really Matters
Luister

Sta jij achter je eigen keuzes?

freedomdonderdag 09 november 2017 13:45

Hoe heerlijk zou het zijn om los van invloeden van buiten af keuzes te maken waar je helemaal zelf achter staat. Het klinkt heel logisch, toch doen veel mensen het niet. We lopen tegen schuldgevoelens, verwachtingen en ingesleten patronen aan waardoor we niet echt vrij leven. Vandaag laten we in Bij Jorieke ons coachen door Marieke Meijer, zij is psycholoog en je kan haar gerust vrijheidsexpert noemen.

"Het thema over vrijheid past van nature goed bij me. Ik gebruik het werkwoord moeten wel eens. Ik zeg tegen mijn kinderen: jullie moeten je nu klaar gaan maken want jullie moet zo naar school. Maar moeten impliceert geen vrije keus, want van wie moet het eigenlijk? Is dat omdat je het graag wilt, omdat het altijd zo gedaan is of omdat het van anderen moet? Jezus heeft zo’n geweldig groot offer voor ons gebracht en dat gooien we eigenlijk in de prullenbak als we onszelf vastleggen in het moeten. Als we onszelf de vrijheid ontzeggen dan raken we uit de genade."

Oude patronen

"De vergelijking van de wijnstok is mooi. Het gaat over het dragen van de vrucht, die vanzelf voorbij komt als er geen voeding is. Jezus zegt: ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. We zitten aan Jezus vast. Als ik dichtbij Jezus blijf dan is wat ik doe uit liefde. Als je dingen doet zonder de liefde of genade ziet het er van buiten aardig uit, maar is het niks. We beseffen niet dat we de genade afwijzen als we ‘moeten’."

Angst en frustratie

"Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Maar onder dat moeten zit angst en vaak ook frustratie. Er is altijd angst voor afwijzing. De grootste angst is om verlaten te worden, die zie je ook bij Jezus. Dat God Hem verliet was zijn doodsangst. Als iemand lelijk naar je kijkt kan je denken: wat is er aan de hand? Ik zal wel iets verkeerd hebben gedaan." 

Verlangen

"Gelukkig gebeurt er ook heel veel vanuit verlangen, ondanks de angst. Verlangen om samen met Jezus te leven en dat voor elkaar krijgen. Kracht van de Geest is vele malen sterker dan de angst. Vrijheid is heel spannend omdat je niet weet hoe het verder gaat, dat kan onveilig zijn.  Wat als je nee zegt tegen je leidinggevende en hij wordt boos op je? Terugglijden in je oude spoor is logisch en dat mag ook."

Gezondheid

"Als je merkt dat je fysieke klachten voelt zoals, rugpijn, hoofdpijn of uitbarstingen kan dat een teken zijn. Ook kan je je angstig gaan voelen. Alle dingen die je belemmeren daar zit een moeten onder. Het helpt om er met iemand over te praten, stel je nou voor als ik dit niet doe, wat gebeurt er dan? Als je meteen merkt dat je in de kramp schiet, dan kan je daar wel uit concluderen dat je last hebt van moeten." 

Het gesprek kun je hier terugluisteren. 

« Terug

Deel via