Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

"Geen ruimte voor falen in deze maatschappij"

failwoensdag 08 november 2017 14:04

Na balans en moed hadden we het woensdag Bij Jorieke over het derde deel van Mirjam van der Vegts boekenserie ‘Adem de dag’. Dat boek heeft een prachtig thema: de Faalkunst! Vallen en opstaan. Staan we onszelf nog mislukkingen toe en waarom vindt Mirjam falen zo waardevol? "Je faalt sowieso als mens. Laat dat ook toe."

De titel Faalkunst is een beetje misleidend. Ik bedoel er vooral mee dat het belangrijk is de kunst om te falen op ontspannen manier in je leven te laten zijn. Je faalt sowieso als mens. Ik ben zelf goed in falen, maar minder goed om het toe te laten. Het zit in ons mensen en het hoort ook bij het leven. Struikelend en zoekend gaan we op weg."

Maakbaarheid 
"Dit boekje is vooral goed voor mensen die niet goed zijn in relativeren. Maar ook als je wel goed relativeert kan je accepteren dat er voor het falen genade is. Stiekem weten we allemaal heel goed dat falen bij het leven hoort. We leven in een maatschappij waarin alles wordt gedaan om het leven zo maakbaar mogelijk te krijgen, en daar heeft falen geen ruimte. Dat maakt het moeilijk."

Doel missen
Maar wanneer faal je nou echt volgens Mirjam? "Een goede vraag. Ik deelde van de week een faalervering met iemand, en die persoon zei meteen: maar Gods plannen falen niet. Als ik faal in het geven van aandacht of liefhebben dan doe ik wel of mezelf of een ander tekort.  Falen is ten diepste je doel missen. Maar ook als ik een grote partij van iets inkoop dat niet verkoopt, voelt dat als falen. Dit kan ook naar je partner zijn. Als je er niet voor iemand kan zijn in moeilijke tijden voelt dat ook vreselijk."

Op safe
"Falen klinkt erg negatief. Dat klopt in eerste instantie ook: je vertelt liever wat wel goed ging op een feestje. Dit is vaak omgeven met angst. Angst ruik je zelfs, mensen willen dan minder met je te maken hebben. Daarom poetsen we het liever een beetje weg. Je wilt zelf liever niet over je falen praten, je wordt voorzichtig en angstiger. Gevolg van niet durven falen is dat je op safe gaat spelen en daardoor je passie los laat. In de Bijbel lees je hoe dingen eerst moeten breken om te kunnen groeien. Kijk naar de graankorrel, die sterft en daaruit komt de vrucht voort. Dat zie ik bij mezelf ook als ik geen aandacht besteed aan mijn partner of kinderen: dan breekt er al iets." 

Je kan het gesprek hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > november