Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

I Am They Near To Me
Luister

Ron van der Spoel: Bidden is een levenshouding

Ron van der Spoelmaandag 13 november 2017 11:55

Sinds kort is dominee Ron van der Spoel gebedspionier namens de missionaire organisatie IZB. Voor hem is een dag niet bidden hetzelfde als een dag niet aan zijn vrouw denken. "Bidden is niet alleen maar praten met God, maar ook het in Zijn aanwezigheid zijn", vertelt Van der Spoel maandagochtend in Bij Jorieke, waar de uitzending in het teken stond van het gebed als levenshouding.

"God is zo'n onderdeel van je bestaan. Paulus zegt: 'Ik leef niet meer, maar Christus leeft in mij'. Iets daarvan heb ik ook", vertelt Van der Spoel. Met het 'in Gods aanwezigheid' bedoelt hij het besef dat God bij je is met zijn Geest. "Niet bewust met woorden, maar met het besef van Gods aanwezigheid. Alsof Hij op je ademhaling meegaat. Paulus bedoelt met onophoudelijk bidden dat je bewust bent van Zijn aanwezigheid, Hij is er altijd bij in je achterhoofd."

Henri Nouwen noemt dat 'het woordeloze bidden'. Dat je tijdens een vergadering kunt bidden in het besef dat God op dat moment bij je is. "Als ik met mijn vrouw ben, praten we veel. Maar de mooiste momenten hebben we als we hand in hand door het bos lopen of stil tegen elkaar aan op de bank zitten. Daar heb je geen woorden nodig."

Wandelen

Het bidden werd volgens Ron van der Spoel geïntroduceerd in het paradijs, waar God met Adam en Enva in de avondkoelte wandelde in de hof. "Ze wandelden hand in hand met zijn drieën door de hof! Dat gaan we ook weer meemaken als Jezus terugkomt op de nieuwe aarde, daar kan ik nu al naar uitkijken. Wandelen is heel bewust genieten van elkaars aanwezigheid."

"Het diepste doel is het samen met God zijn, niet om Hem iets te vragen. Dat mag ook, maar het diepste doel is het van hart tot hart met de Heer verbonden zijn. Het besef dat Hij met mij is en ik met Hem."

Het hele gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari