Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

"De energie en wil voor fusie NGK en GKv is er"

ngkgkvmaandag 13 november 2017 08:30

Het verlangen is er, dat vanaf 2020 de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt samen één kerk vormen. Zaterdag werd in de Nieuwe Kerk in Kampen een eerste stap gezet. "De energie en wil om één kerk te vormen, proef je heel sterk", vertelt journalist Gerard ter Horst van het ND. "Een overgrote meerderheid staat hierachter."

"De dag verliep in een heel goede sfeer", vertelt Gerard ter Horst op Groot Nieuws Radio. "Dat kon je vanaf het begin tot het einde merken. De vreugde was voelbaar, maar ook de pijn over de breuk, en wat het opleverde, namelijk heel veel schade, was ook voelbaar en merkbaar. Dat liep door elkaar heen. Het was een dag waar veel mensen over zeggen: hier is lang op gewacht, nu is het eindelijk zover."

Gerard ter Horst proefde zaterdag de waardering voor elkaar, maar ook het besef en de schaatme voor de enorme versnippering op het protestantse erf. "Het minste wat je kunt doen is op een gezonde manier met elkaar omgaan, dus elkaar zien staan. En als er dan meer is, of je lijkt zo op elkaar, en je hebt elkaar nodig in deze tijd. dan dringt het ook om de breuk van toen goed te maken, schuld te betuigen en samen verder te gaan."

Breuk

De bijeenkomst van beide kerken werd op een symbolische plek gehouden: de Nieuwe Kerk in Kampen. "Daar ging het hard tegen hard", vertelt Gerard ter Horst maandagochtend. "Dat kwam omdat de Theologische Universiteit in Kampen gevestigd is. En hoogleraren van die universiteit speelden een actieve rol in het conflict. Enkele hoogleraren botsten op de grote gemeente in Kampen toentertijd. Die gemeente had ook prominente dominees die uitgesproken waren. Het botste heel erg hard. Kampen is het symbool geworden, het epicentrum van de breuk. Terwijl die breuk zich tegelijkertijd op veel plaatsen in het land zich voltrok."

Plaatelijkse kerk

De stappen die gezet zijn door beide synodes zijn niet superconcreet, zegt Ter Horst. Dat komt ook omdat bestuurlijk gezien deze vergadering niet de vervolgstap kan zetten. "In het kerkelijke recht zijn de plaatselijke kerken het hoogste en belangrijkste, die zijn zelfstandig", legt Ter Horst uit. "Die moeten eerst groen licht geven voor de stappen die al zijn gezet."

Toch werd er wel een stap gezet door gezamenlijk schuld te belijden, voordat het Heilig Avondmaal werd gevierd. De twee voorgangers, Roel Venderbos en Bram Beute, gaven elkaar een hand en lazen elk een deel van de schuldbelijdenis voor. "De echo van die hele kerkelijke strijd, de harde strijd, de harde woorden, het te snel loslaten van de ander, daar werd vergeving voor gevraagd. Op zulke momenten is het doodstil in de kerk. Je proeft wel: dit raakt alle aanwezigen."

Het hele gesprek met Gerard ter Horst kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Facebookpagina Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (still uit filmpje)

« Terug

Deel via