Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Arjan Post: Donkere kerk zorgt voor mooie sfeer

Arjan Postzaterdag 11 november 2017 19:55

"We hebben onze vorige Psalmen-CD ook in de Basiliek van Raalte opgenomen en dat was ontzettend goed bevallen. Zowel het orgel als de kerk klinken fantastisch." Trompettist Arjan Post sprak in 't Heerlijk Loflied over het instrumentale album 'Psalmen Voor Elk Moment', waarbij ook de keuze voor de kerk ter sprake kwam. Dat de Basiliek overdag open is voor publiek en opnames dus alleen 's avond gemaakt kunnen worden, is voor hem geen probleem. "In de ochtend opnemen is nooit heel prettig. Als je om 9 uur moet beginnen zijn de spieren in je lichaam nog niet helemaal opgewarmd, dus 's avonds is prima."

"Persoonlijk had ik liever 's middags én 's avond gehad, maar 's avonds is verder goed te doen. Ik vind het ook wel weer mooi als die hele kerk donker is en wij daar boven met een paar lampjes bij het orgel opnemen. Dat mysterieuze van een kerk in de avond geeft een bepaalde sfeer.  Ik vind dat mooier dan wanneer er fel zonlicht op de ramen staat."

Dat de kerkbanken verder leeg zijn, vindt Arjan ook geen probleem. "Zo'n CD-opname is ook gewoon keihard werken en daar kun je ook eigenlijk geen publiek bij gebruiken, haha... Tegelijkertijd denk ik dat we er op deze cd wel in geslaagd zijn om het een soort live-gevoel te geven. Meestal probeer je het bij een opname netjes te doen,  goed, precies recht, gelijk en zuiver. De concertspanning wordt daar op zo’n cd wat minder van, maar ik denk dat je die spanning op deze cd wél weer terug hoort."

Op 'Psalmen Voor Elk Moment' speelt trompettisten-echtpaar Arjan en Edith Post samen met organist André van Vliet. In de uitzending spreekt Arjan over de muzikale wisselwerking tussen het drietal, maar benoemt hij ook hoe ze geprobeerd hebben de tekstuele emotie van de Psalmen in de muziek mee te pakken. "Neem bijvoorbeeld Psalm 130, daar gebruiken we een arrangement van Johan Bredewout.  Dat begint met 'Uit diepten van ellende'. André begint met een heel melancholiek intro, waarna ik er met de bugel bij kom. Dat klinkt heel droevig. We spelen drie coupletten en het eindigt best groots. Ik zou het niet 'feestelijk' willen noemen, maar gaandeweg is er toch een hele andere sfeer ontstaan, die je ook in de verschillende coupletten terug hoort. Op die manier probeer je die emotie van zo'n Psalm ook uit te beelden."

Het gsprek met Arjan Post kun je hier terugluisteren

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Facebookpagina Arjan Post

« Terug

Deel via