Nu op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Irma Dee Love Is Breaking
Luister

André van Grol leerde praten over zijn verlies

andre van grolwoensdag 15 november 2017 11:55

André van Grol was gelukkig getrouwd met zijn vrouw Griëtte. Samen werkten ze jarenlang op het zendingsveld in Albanië. Maar als Griëtte ziek wordt en overlijdt, gunt André zich door de zorg voor hun vijf kinderen niet te tijd op te rouwen. Pas later leert hij om over zijn gevoelens te praten, toen hij trouwde met zijn tweede vrouw Marlies. Toen pas kon de rouwverwerking beginnen.

"Ik heb vaak aan God de vraag gesteld: waar bent U op dit moment? Ik weet dat U er bent, maar waarom moet ik alleen verder met vijf kinderen", vertelt André woensdagochtend in Bij Jorieke. "Het is een heel moeilijke tijd geweest. Een week na de begrafenis ben ik weer aan het werk gegaan. Alle emotie, pijn en verdriet heb ik volledig geparkeerd."

Albanië

Als pasgetrouwd stel vertrokken André en Griëtte naar Albanië namens de organisatie Kom Over En Help. "Ik was al als vrijwilliger betrokken en reisde al door Oost-Europa. Ik vond het heerlijk om te reizen en contact te hebben met christenen. Albanië was destijds erg gesloten. Mijn ouders baden dat de grenzen ooit nog eens open zouden gaan. Toen de mogelijkheid zich voordeed om het land te bezoeken, heb ik dat gedaan. Vanaf het eerste moment heb ik het land in mijn hart gesloten", vertelt André woensdagochtend in Bij Jorieke.

Sinaasappelkist

Toen André en Griëtte aan de slag gingen in het missiewerk in Albanië, stond het land er economisch selcht voor. "Mensen waren arm en er was een voedseltekort. Er werd soms gevochten om meel. Maar het land was open gegaan en er was een mogelijkheid om te evangeliseren. We begonnen echt op sinaasappelkistjes daarmee."

Zes jaar

"In 1997 brak er een volksopstand uit in Albanië. De tanks rolden door de stratren. De Albanezen begonnen in de lucht te schieten, het was echt gevaarlijk. Als er bepaalde vetes waren tussen families werd dat met wapens uitgevochten", vertelt André. "We hebben ons toen terug moeten trekken in onze huizen." Toen Kom Over En Help berichten kregen van onrusten in de hoofdstad, vonden ze het beter dat André en Griëtte het land verlieten. In totaal werkte het paar zes jaar in Albanië.

André van Grol werkt nu als directeur bij Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.

Beeld: André van Grol

« Terug

Deel via