Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Diep verlangen om mensen in Lelystad te bereiken

Pijler lelystadwoensdag 15 november 2017 13:30

Het is een jaar van jubilea in Lelystad. De hoofdstad van Flevoland bestaat dit jaar vijftig jaar. Koning Willem-Alexander is woensdag in Lelystad om dat feest mee te vieren. De evangelische kerk De Pijler in Lelystad is ook jarig, zij bestaan dit jaar veertig jaar. "Er is een diep verlangen om mensen te bereiken die zonder God opgegroeid zijn", zegt pastor Hendrik Heida van De Pijler.

Door de jaren heen is deze kerk flink gegroeid tot ongeveer 800 leden. Het begin in 1977 met Gerard Langhenkel en een klein groepje van 8 mensen. Langhekel kreeg een diep verlangen om juist in Lelystad een gemeente te starten. "Hij ervoer dat als een roeping van God", zo blikt Heida woensdag terug in Sandwich op Groot Nieuws Radio. "Gaandeweg kwamen er meer mensen bij."

De Pijler komt u samen in een voormalig schoolgebouw waar een grote zaal is bijgebouwd. "Als we een wedstrijd doen welke stoelen het lekkerst zitten in de kerk, dan denk ik dat we wel in de top 10 komen. De keuze voor de stoelen is een bewuste keuze geweest. Mensen hebben vooroordelen over kerkzijn, zoals het vooroordeel dat de kerkbanken voor geen meter zitten. Deze stoelen zitten wel heerlijk", aldus Heida. "Als je binnenkomt, heb je niet de indruk dat je in een kerk bent. Het is een andere beleving."

In Lelystad zijn geen kerken die door de euewen zijn opgebouwd, ook niet binnen de reformatorische kerken, stelt Heida. "Er liggen heel andere lijnen. Samen kunnen we meer vormgeven aan het kerkzijn hier en nu. Hoe kunnen we nu van betekenis zijn voor Lelystad en omgeving?"

Wat is de droom van Hendrik Heida voor Lelystad en zijn kerk? "Mijn droom is dat hier in Lelystad mensen die op zoek zijn, bewust of niet, naar betekenis in hun leven, dat ze uiteindelijk naar de invulling van dat zwarte gat mogen komen. Dat mensen werkelijk tot bekering zullen komen, tot Christus zullen komen. Of dat in De Pijler gebeurt of in een ander kerkgenootschap, ik noem ze filialen des Heren, dat vind ik niet zo spannend. Ik gun het de mensen zo van harte dat ze Jezus Christus leren kennen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Facebookpagina De Pijler

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari