Nu op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Afters Well Done
Luister

"Vrijheid christenen neemt af onder Xi Jinping"

xijingpingdonderdag 16 november 2017 07:30

De vrijheid voor christenen in China neemt af onder president Xi. De regering wil meer grip op de kerk en religie krijgen. Dat zegt Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, donderdag op Groot Nieuws Radio. Chinese christenen moeten sinds kort in hun huiskamers afbeeldingen van Jezus vervangen door een foto van president Xi. Doen ze dat niet, dan verliezen ze financiële steun van de overheid.

"Het is een signaal van iets wat nog veel erger gaat worden", stelt Klaas Muurling in De Nieuwe Morgen. "Dan gaat de westerse wereld er wel iets van zeggen, maar het is de vraag in hoeverre China daar naar wil luisteren."

Foutje

"De communistische partij is voortvarend aan de slag gegaan", vertelt Muurling. "In heel China gaat de regel gelden dat religie meer Chinees van aard moet zijn en dat religie zich moet aanpassen aan de socialistische maatschappij." Lokale vertegenwoordigers van de communistische partij zouden volgens Muurling zeggen dat arme mensen, en dan vooral christenen, niet zo goed zouden weten hoe het leven in elkaar zit. Het is een fout dat ze denken dat God hun redder is. Ze moeten niet langer vertrouwen op Jezus, maar op de partij. "Een heel apart concept: ze moeten vertrouwen op de vrindelijkheid van de partij, maar dat moet wel onder dwang."

Grootste opwekking

China is volgens Muurling het land met de grootste opwekking allertijden. "Dat is ook een van de grootste zorgen van de communistische partij vandaag de dag. De voorspellingen zijn dat de kerk, die nu 90 tot 100 miljoen leden heeft, dat die over 14 jaar gegroeid is naar 247 miljoen christenen. Dat is bijna drie keer zoveel als de communistische partij. Die ziet met lede ogen aan hoe christenen zich zouden kunnen organiseren en sterker kunnen zijn dan de communistische partij."

Muurling denkt dat de maatregel om afbeeldingen van Jezus te vervangen door een afbeelding van president Xi, gaat overwaaien. "De praktijk zal zijn dat deze mensen even een afbeelding van Jezus of van Bijbelteksten even verwijderen, maar dat het daarna zich weer zal herstellen in de woonkamers van de christenen."

Het hele gesprek met Klaas Muurling kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Wikipedia

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari