Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Casting Crowns Your Love Is Extravagant
Luister

Winterdepressie? Ga vaak naar buiten toe!

winterkoffiedonderdag 16 november 2017 13:55

Als de wintertijd van start gaat, de dagen korter worden en het langer donker lijkt, komt het verschijnsel winterdepressie op. Het is meer dan een winterdip, volgens psycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz. Naast het minder zin hebben in dingen en moe zijn, kun je bij een winterdepressie je neerslachtig en somber voelen, zodat je niet meer goed kan functioneren, vertelt ze op Groot Nieuws Radio.

Waar komt een winterdepressie vandaan? Van Pelt noemt deze seizoensgebonden depressie een serieus probleem. "Naar alle waarschijnlijkheid heeft het iets te maken met dat je veel minder licht opvangt. Dat geeft een een effect in de hersenen. (..) Het is zeker een worsteling voor mensen die dit hebben, al is het alleen al omdat je zelf vaak in het begin afvraagt: stel ik me niet een beetje aan? Hoezo ben ik nou in de winter opeens depressief?"

Naar buiten

Van Pelt: "Je kunt het beste omgaan met een winterdepressie door zoveel mogelijk wel naar buiten te gaan, juist aan het begin van de dag. Het licht is dan anders van samenstelling. Juist dat felle licht aan het begin van de dag heeft een positieve werking op je hersenen. Een tweede tip is om voldoende beweging te krijgen. Als je dan twee vliegen in een klap wil slaan, zou ik zeggen: ga ook buiten bewegen. Ga fietsen, wandelen, lekker een rondje lopen met de hond. Zorg dat je eruit bent."

Lichttherapie

Volgens Van Pelt is het ook belangrijk om onder de mensen te zijn, met familie en vrienden. "En als het heel hardnekkig is, kan ook lichttherapie helpen. Gedurende twee weken wordt je voor een lichtbak gezet. Een half uurtje aan het begin van de dag, en dat twee weken lang, dat heeft bij zestig procent van de patiënten een positief effect."

Koffie drinken

Als je bij mensen in je omgeving een winterdepressie herkent, probeer dan het contact met diegene te houden, adviseert Van Pelt. "Diegene die de depressie heeft, zal waarschijnlijk lusteloos zijn en niet zoveel zin hebben om dingen te ondernemen. Hij of zij moet gemotiveerd worden. Voor de omgeving kost het energie om iemand zover te krijgen. Probeer iemand mee te krijgen om dingen te ondernemen, ook al is het alleen maar om koffie te drinken. Zoek iemand op, laat je niet afschrikken als iemand daar niet zoveel zin heeft, maar probeer door te zetten."

Het hele gesprek met Annelies van Pelt kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > november