Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Als het wéér niet lukt om stille tijd te houden...

prayvrijdag 17 november 2017 07:55

Frustrerend is het! Je hebt je voorgenomen om elke dag stille tijd te houden, maar na een tijdje raakt dat weer in het slop. Je kunt geen vrije tijd vinden om te lezen uit de Bijbel en te bidden. Ook missionair predikant Nynke Dijkstra (Protestantse Kerk) vindt het niet eenvoudig. "Het is iets dat je steeds weer opnieuw moet oppakken", vertelt Dijkstra vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Geef niet op!"

Stille tijd is voor Dijkstra een goede gewoonte. "Als je het niet bewust doet en het af laat hangen van spontane invallen, dan vrees ik dat het ondersneeuwt", vertelt ze op Groot Nieuws Radio. "Ik denk dat er ook verschillen zitten tussen mensen. Mensen die gestructureerd leven, plannen het makkelijker in dan mensen die dat niet doen. Maar iedereen kan daar stappen in zetten."

Vijf minuten

Welke stappen kun je dan zetten? "Door iedere keer maar weer uit te zoeken wat in deze fase van je leven een goede tijd, een goed moment en een goede manier is. Dat hoeft niet altijd lang te duren. Je hoeft er niet altijd persé een half uur voor uit te trekken. Begin maar eens gewoon met het lezen van een tekst van de dag, bijvoorbeeld van Taizé. Denk er even over na en spreek een kort gebed uit. Dat kan binnen vijf minuten."

"Er zijn ook mensen met een app op hun telefoon, zoals Bidden Onderweg, of een andere app die hen helpt om het in de trein te doen of onderweg naar hun werk", aldus Nynke Dijkstra.

Groeien

"Ik heb wel geleerd: geef niet op! Als iets een tijdje werkt en ineens raakt het weer in het slop, heeft het in ieder geval een tijdje gewerkt. Als je dan maar wel weer op zoek gaat naar iets nieuws." Nynke Dijkstra gelooft wel dat alles wat je aandacht geeft, gaat groeien. "Als je het een tijdje niet doet, drijf je weg van de Bijbelse boodschap en de Bijbelse verhalen. Dat je niet zo goed meer weet waar we over gingen, dan valt het uit je hoofd. Als je regelmatig leest en het tot je door laat dringen, dan richt dat je blik op de wereld."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Wikipedia

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > november