Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Natalie Grant Someday Our King Will Come
Luister

Bewogen gesprek PKN over zegening homo's

kerkmaandag 20 november 2017 09:59

Mensen met een homoseksuele relatie mogen binnen de Protestantse Kerk Nederland trouwen. Maar nog steeds is er een verschil tussen het homo- en heterohuwelijk: het homohuwelijk wordt ingezegend in plaats van gezegend. Binnen de generale synode van de PKN werd er gesproken over dit verschil. In De Nieuwe Morgen praten we met René de Reuver, scriba van de PKN.

Het homohuwelijk blijft een bewogen onderwerp binnen de kerk. Ook René de Reuver heeft dit zo ervaren tijdens het gesprek. "Of je hetero of homo bent heeft alles te maken met je bestaan. Het is je gaardheid, dat zit heel diep in de mens. Het raakt aan wie je bent. Natuurlijk heeft dit ook met geloofsovertuiging te maken. Er zijn veel twijfels: kan dat wel of kan dat niet? Dat kan soms botsen. Tijdens de generale synode vorige week wilden we graag een goed gesprek, en dat is gelukt. Maar er zijn gelovigen die zeggen: het gaat een stap te ver om ook het homohuwelijk te zegenen. Anderen willen dat juist graag. Wij hebben met het verschil tussen zegenen en inzegenen een klein onderscheid gemaakt." 

Worstelingen

"We hebben gemerkt dat de twee werelden na de synode dichterbij elkaar zijn gekomen. We hebben een goed en ontroerend gesprek gehad waarbij mensen de kans kregen om hun verhaal te vertellen. Ook de worstelingen werden besproken. Je merkte aan alles dat dit gesprek de synode raakte. Daarna kwam al snel de discussie of we de tekst gaan veranderen. Dat klimaat was er nog niet, maar er was zeker een gesprek van hart tot hart. Bij de PKN willen wij niemand uitsluiten, we zijn allemaal broeders en zusters. Dat is mijn vaste overtuiging. Maar er is tijd voor nodig." 

Geen verandering

Volgens de Reuver is het nog te vroeg om te zeggen wanneer deze kwestie weer besproken wordt. "We kunnen niet ter plekke zeggen: dan gaan we het er weer over hebben. Maar ik vind zeker dat dit gesprek een vervolg moet krijgen. Ik denk dat de anderen het ook zo zien. We draaien de tekst nog niet terug, maar je hoorde van alle kanten dat het een bewogen gesprek was. Natuurlijk begrijp ik ook de teleurstelling dat we niet écht iets hebben kunnen veranderen."

Het hele gesprek met René de Reuver kun je hier terugluisteren:

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari