Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Laura Story Blessings
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Laura Story Blessings
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Laura Story Blessings
Luister

Voor miljoenen mensen dreigt de hongerdood in Jemen

yemendinsdag 21 november 2017 09:35

De situatie in Jemen wordt steeds nijpender. Er is op dit moment een cholera-epidemie, en door grensblokkades kan er nauwelijks meer brandstof het land in komen. Zeven miljoen mensen lijden elke dag honger, en er dreigt voor al die mensen de hongerdood. Corine Verdoold, landendirecteur van ZOA Midden-Oosten, vertelde in De Nieuwe Morgen over de uitzichtloze situatie in Jemen.

"Het sluiten van de landsgrenzen is een direct gevolg van grote conflicten tussen Jemen en buurland Saoedi-Arabië. De situatie was altijd al nijpend, maar nu we de mensen zo moeilijk kunnen bereiken, wordt het erg zwaar. Ik vind het moeilijk dat ik nu hier in Nederland ben. Maar de grenzen zijn dicht en blijven potdicht. Er komt geen druppel brandstof, voedsel of medicijn meer in. Dat de landsgrenzen dicht zijn betekent dat ook de luchthavens zijn afgesloten. Ook de havens zitten dicht."

Brandstof

Verdoold wil graag naar Jemen toe om op locatie iets te kunnen betekenen. Omdat dit onmogelijk is, werkt ze samen met haar team vanuit Rotterdam aan het bieden van hulp. "We moeten creatief zijn. We zijn bijvoorbeeld bezig met brandstof kopen op de zwarte markt. Er is zelfs brandstof nodig om de koelkast te kunnen laten draaien. En daar staan bijvoorbeeld de vacinnaties in tegen ziektes.  Het voedsel wat we nog hebben noemen wij levensreddende activiteiten. Maar dat gaat snel op. Volgens de Verenigde Naties is er nog voedsel tot het eind van het jaar, maar dat komt ook snel dichterbij." 

Hulp

"We hebben bidders nodig. Ik heb afgelopen zondag ook een praatje gehouden in mijn eigen kerk, om mensen te vertellen over de mensen in Jemen. Heel veel mensen weten niet van het probleem af. Het is een uitzichtloze situatie. Het is een politieke machtstrijd waar ze zelf niet voor gekozen hebben." 

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren: 

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari