Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

"Het onderling vertrouwen in Duitsland is weg"

merkelmaandag 20 november 2017 17:30

De onderhandelingen voor de nieuwe regering van Duitsland zijn mislukt. Op het ene moment leek het nog te gaan lukken tussen CDU/CSU de Groenen en de FDP, maar het werd afgelopen maandag duidelijk dat de FDP de stekker eruit trok. Hoe moet Duitsland nu verder? We hadden het erover in De Dag van Vandaag met Duitsland journalist Bertus Bouwman.

"Het mislukken van de onderhandelingen kwam echt als een verrassing. De politiek in Duitsland is heel lang voorspelbaar geweest. Je zag dingen aankomen. En ook nu dachten we: het ziet er moeilijk uit, maar na een paar nachten goed doorhalen lukt het wel. Bondskanselier Merkel heeft veel druk gezet, en vaak zie je dat mensen dan toch buigen. Maar nu is het echt gebarsten. FDP-leider Christian Lindner zei geen vertrouwen meer te hebben in een Jamaica-coalitie met de CDU/CSU en De Groenen. " 

Unieke situatie 

"Er zijn weinig opties. De oude coalitie ziet het niet zitten om te regeren nu ze zo hebben verloren. Die politieke partijen denken: als we nog een keer met Merkel in zee gaan verliezen we de volgende keer nog meer stemmen. De enige optie was een minderheidsregering, maar dat wilde niemand. De enige optie is wat mij betreft opnieuw naar de stembus. Men is er gewoon niet uit, het is een unieke situatie in Duitsland. Nu denken ze hard na over de volgende stap." 

Spannende week 

"Je ziet dat dingen heel hard uit de bocht kunnen vliegen, omdat er in Duitsland zulke harde deadlines worden neergezet. Deze week wordt spannend, want we gaan zien welke optie er komt bovendrijven. Er wordt veel druk gezet om te bewegen, maar het kan zomaar zijn dat dit het laatste kunstje van Merkel was en dat er nieuwe verkiezingen komen. Duitsland gaat een moeilijke periode tegemoet." 

Je kunt het hele gesprek hier terugluisteren: 

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > november