Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Karyn Williams God Of All Comfort
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Karyn Williams God Of All Comfort
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Karyn Williams God Of All Comfort
Luister

Wat vraagt God ons in contact met moslims?

bernhardreitsmawoensdag 22 november 2017 11:55

Acht jaar lang woonde en werkte professor Bernhard Reitsma in Libanon, een land waar hij veel moslims ontmoette. Maar wat vraagt God van ons in ontmoeting met moslims? Voor Bernhard Reitsma is het een roeping geworden, een vraag waar hij niet meer om heen kwam. In Bij Jorieke vertelde hij woensdag over de vraag hoe we op een goede manier met hen om kunnen gaan en over het geloof kunnen praten.

"Over het algemeen wordt ons beeld bepaald door wat we in de media zien", vertelt Reitsma op Groot Nieuws Radio. "Maar het is nogal divers en complex wat moslims geloven. We hebben een heel duidelijk beeld over wie moslim is en wat hij gelooft. Dat wordt ook voor een deel bepaald door wie je zelf tegenkomt."

Zijn eigen beeld over de islam was "vrij droog". "Ik had een beeld dat de islam vrij saai en wettisch was. Ik dacht dat moslims weinig vreugde kenden. Dat beeld klopt totaal niet. Er zijn moslims die hun geloof beleven als vorm en als culturele identiteit. Maar ik heb ook een andere kant gezien, de moslims die veel vreugde beleven aan hun geloof. De ramadan en maaltijden met families zijn hoogtepunten van het jaar."

Veel mensen lijken bang te zijn voor moslims. Die angst voor de extreme islam is niet ongegrond, stelt Reitsma. "De angst voor aanslagen is reëel, omdat je het ziet gebeuren om je heen. Ik denk dat veel moslims zelf net zo bang zijn voor aanslagen als niet-moslims. We vergeten wel eens dat het grootste aantal slachtoffers van aanslagen en extremisme moslims zijn. Veel moslims die niet-extremistisch zijn, vragen ook om gezamenlijk het kwaad te bestrijden en tegen terrorisme te strijden. Er gebeurt veel in de moslimwereld om op te staan tegen het extremisme."

"In Nederland trekken we weinig met elkaar op, we leven langs elkaar heen. Daardoor proeven we moeilijker wat er leeft en krijg e een beeld van moslims van wat je in de media hoort. Vaak zijn dat niet de mooie dingen. Door de scheiding en ongelijke kansen in onze samenleving kan radicalisering versterkt worden."

Het hele gesprek met Bernhard Reitsma kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio

« Terug

Deel via