Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:48 - 22:48 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Great Is Thy Faithfullness
Luister

Nederlandse dominee op weg naar Zimbabwe

mugabedinsdag 21 november 2017 17:30

Het is onrustig in Zimbabwe. Na een ingreep van het leger, het huisarrest van Robert Mugabe en het wantrouwen van zijn eigen partij, maakte regeringsleider Mugabe dinsdagmiddag bekend dat hij aftreedt. Sinds 1980 was hij aan de macht. Midden in deze onrustige periode, vertrekt een Nederlandse dominee naar het Afrikaanse land. "Mensen weten zich nu bevrijd van wat een dictatuur genoemd wordt."

Zondag werd deze dominee, die graag anoniem wil blijven, uitgezonden namens de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) naar Zimbabwe. Een lange voorbereiding ging daar aan vooraf, volgende week hoopt hij te vertrekken. "Het laatste nieuws moet ik nog even verwerken", vertelde hij dinsdagochtend in De Dag Van Vandaag. "Als je de beelden van Skynews ziet, zie je een groot feest, een groot bevrijdingsfeest. Dat is voor ons ook een nieuwe situatie. Het moet blijken in hoeverre dit grote feest beantwoordt aan de realiteit. Want mensen moeten toch weer ana het werk. Er zal bekeken moeten worden of er verkiezingen worden gehouden, wie gaat de kar trekken, is dat de huidige regeringspartij of de oppositiepartij? Dat zijn een aantal onzekerheden."

Obstakels

Het aftreden van Mugabe heeft een aantal obstakels weggenomen. "De kans dat we kunnen gaan is groter." Toch maakt het weinig verschil voor het werk dat deze dominee gaat doen. 'We zijn verbonden aan een reformatorische kerk waar altijd wel de ruimte is geweest om de dignen te doen die gedaan moeten worden vanuit de kerk, zoals het onderwijs, de opleiding voor leraren en het theologisch onderwijs. Dat heeft altijd plaats kunnen vinden. Maar mensen moesten altijd voorzichtig zijn, men deed zeker geen politieke uitspraken. Dat zal nu wel ontspannender zijn."

Vertrouwen

Afgelopen weken kwam regelmatig de gedachte of het vertrek naar Zimbabwe misschien afgelast moest worden. "In alles overheerst het vertrouwen op God, onze zender, dat hij zal zorgen in deze tijd, ook als het heel moeilijk is, dat we van betekenis kunnen zijn en een teken van hoop. Dat betekent voor mensen heel concreet: als je je beweegt in de lokale kerken, alleen het er zijn al is van betekenis."

Inclusief gemeente zijn

De dominee gaat een leeropdracht vervullen aan het theologisch seminarie van de reformatorische kerken in Zimbabwe. Daarnaast is hij diaconaal missionair consulent voor lokale kerken, om hen verder te helpen om missionair en diaconaal gemeente te zijn. "Dat gaat om inclusief gemeente zijn, dat er plaats is voor alle soorten mensen. Ook mensen die nu in de marge zijn, die geen plek hebben. Denk aan mensen die gestigmatiseerd zijn, die te maken hebben met aidsproblematiek, weduwen en groepen mensen waar het moeilijk vor is om een plek te vinden in de kerk."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Wikipedia

« Terug

Deel via