Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Theologisch de diepte in met muziek in de kerk

gitaardonderdag 23 november 2017 08:30

De tijd dat we uit één bundel zingen in de kerk is echt voorbij. In veel kerken wordt gezongen uit meerdere liedculturen, zoals de psalmen, opwekkingsliederen en gezangen. De Academie Muziek en Theologie start in februari een nieuwe cursus over de vragen: waarom zingen we de liederen die we zingen? En wat voor theologie zit er achter?

Bart Visser, een van de sprekers tijdens de cursus en bekend als pianist van de Opwekking Band, vertelt in De Nieuwe Morgen dat deze cursus in het midden kiest tussen enerzijds de cursussen over traditionele kerkmuziek en de cursussen van evangelische kerken. "We zoeken het midden op, dat je enerzijds de breedte van allerlei soorten muziek pakt, van Opwekking, het Liedboek, Taizé tot Iona. En daarnaast gaan we theologische de diepte in", aldus Visser op Groot Nieuws Radio.

"Als je begrijpt waar je mee bezig bent, ga je op een andere manier muziek maken in de kerk", is Bart Visser van mening. "Als je weet wat een lied door de eeuwen heen heeft gedaan, als je weet wat de Bijbelse achtergronden zijn, als je weet hoe het in je kerk leeft, wat je predikant er van denkt, dan ga je anders muziek maken. Dat is een van de uitgangspunten van deze cursus."

"Het gaat ons om muzikanten, dat ze muziek op een andere manier benaderen. Een psalm hoef je bijvoorbeeld niet persé op een orgel te spelen. Dat is een traditionele manier van benaderen, maar je kunt het ook op een hele andere manier benaderen door nog steeds recht te doen aan die psalm, door het ook tot zijn recht te laten komen tussen twee Opwekkingsliederen in bijvoorbeeld."

Meer informatie over de cursus vind je op academie-mt.nl. Het gesprek met Bart Visser kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari