Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Larissa & G-Roots Justice Song
Luister

In welke kleur heeft God jouw kind bedoeld?

kleurdonderdag 23 november 2017 13:55

Hoe heeft God een kind geschapen en bedoeld? En correspondeert dat ook met het beeld van de ouders waar een kind aan moet voldoen? Het is belangrijk om over die vragen te praten en dat helder te krijgen, zegt Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz donderdagmiddag op Groot Nieuws Radio. Kinderen kunnen innerlijk spanning ervaren als daar verschillen tussen ontstaan.

Piet Mulder werd geraakt door stukken uit de Bijbel waar kinderen pas op de achtste dag hun naam krijgen. In de dagen voorafgaand aan de achtste dag keken ouders en grootouders nauwkeurig naar het kind. Wie is het kind dat in de wieg ligt? Op de achtste dag kreeg hun kind biddend een naam. "Wat je dan leest, is dat de naam vaak overeenstemming is met het karakter en bestemming van het kind. Dat zien we bij uitstek bij Jezus zelf: Hij is redder en verlosser."

Zelf ondervond Piet Mulder het bij de geboorte van zijn dochter, waarover de kraamverpleegster al zei dat ze weet wat ze wel en niet wil. Een vasthoudend karaktertje, heeft ze. "Later werd dat duidelijk. Dat heeft bij ons geholpen om ons kind te begrijpen."

Hoe ontdek je wat de kleur van je kind is? Volgens Piet Mulder heb je de tijd en een houding nodig om goed naar je kind te kijken. Kijk ook hoe je zelf als kind en als tiener was. Het kan ook helpen om in gesprek te gaan met de grootouders van het kind. De ouders kunnen bijvoorbeeld de kleuren blauw en rood hebben in de DISC-test, terwijl het kind een groene kleur heeft geërfd van grootvader of grootmoeder. "Krijg oog voor wat de kleur, het karakter en het temperament van het kind is", adviseert Mulder.

Het hele gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari