Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Phil Wickham Till I Found You (Acoustic)
Luister

"Euthanasie is bedoeld als laatste redmiddel"

echtpaardinsdag 28 november 2017 08:30

Een indringend artikel dit weekend in de Telegraaf. Een stel van eind zestig heeft besloten om tegelijkertijd uit het leven te stappen. De één heeft kanker, de ander is dementerend. Theo Boer, universitair docent medische ethiek, vindt het artikel "aanstootgevende reclame voor het samen sterven". Euthanasie is volgens hem bedoeld als laatste redmiddel en niet bedoeld voor een prachtige dood.

Jarenlang heeft Theo Boer in een toetsingscommissie gezeten om euthanasiën te beoordelen voor de overheid. "Dat deze mensen beide ziek zijn, is helder. Daar gaat een hoop ellende achter schuil, dat zal velen van ons overkomen. Maar het maakbare daarvan, de romantisering van het samen sterven, dat vind ik stuitend", zegt Theo Boer dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Zesde gebod

"Euthanasie is oorspronkelijk bedoeld als een laatste redmiddel voor mensen die een vreselijke dood tegemoet gaan. Op die basis heb ik het als christen als uitzondering altijd wel kunnen accepteren. Mensen die vreselijke pijn hebben, die dreigen te stikken, en waarvan je zegt: mag je hiervoor het zesde gebod, gij zult niet doden, deze keer overtreden."

Prachtige dood

"Wat zij doen, is het niet argumenteren van deze duo-euthanasie op basis van het extreme lijden dat ze hebben, maar op basis dat ze het een prachtige dood vinden. Daar is euthanasie gewoon niet voor bedoeld. (...) Ik zou niet overbehandelen en het leven eindeloos rekken, maar het totale plannen hiervan, dat is een missie van deze mensen."

Theo Boer stelt ook dat artsen volstrekt niet blij zijn met dit artikel. "Ik ken geen arts, behalve een enkele bij de Levenseindekliniek, waarvoor euthanasie gesneden koek is. Alle gewone huisartsen en oncologen vinden het uitvoeren van euthanasie vreselijk lastig."

Het hele gesprek met Theo Boer kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari