Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Woorden Van Waarde met Marieke Sleurink Zoek Rust Mijn Ziel
Luister

Bewaak je hart bij boosheid of teleurstelling

emotievrijdag 01 december 2017 07:55

Je hart bewaken, het is een van de belangrijkste opdrachten in de Bijbel. Maar doe je dat ook als je boos of teleurgesteld bent? Remco de Zwart, schrijver van het boek 'Hartbewaking', stelt dat je niet kunt voorkomen dat je boos wordt, maar je kunt er wel iets aan doen hoe je met deze emoties omgaat. "Het is de belangrijkste opdracht, dat we alles waar we over waken, vooral over ons hart waken."

"Je hart is de bron van je leven. We hebben de taak om te zorgen dat die bron blijft stromen met fris water. Dat die niet bitter wordt, niet vervuild of verstopt raakt", vertelt Remco de Zwart op Groot Nieuws Radio. De Zwart is voorganger in de ParkCity Church in Heerlen. "Met mijn boek wil ik bereiken dat je een moment stil staat bij wat je met deze motie gaat doen. Als iemand je kwetst, kun je vanuit je primaire emotie iemand terug willen kwetsen. Maar je kunt ook een pauze nemen en afvragen: wat laat ik in mijn hart binnenkomen? Laat ik mijn hart bitter worden? Of kom ik met een andere reactie, de reactie zoals Jezus het ons geleerd heeft: ik vergeef die persoon."

"De emotie boosheid kan positief uitwerken, als je bijvoorbeeld boos bent over onrecht", vertelt Remco de Zwart. "Het kan je aanzetten om daar iets aan te gaan doen. Het wordt pas een probleem als het gaat beschadigen. Als je in je boosheid primair gaat terugschelden. Beheers jij de boosheid of beheerst de boosheid jou? Dat is een constante struggle."

Het hele gesprek met Remco de Zwart kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via