Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Politieke oplossing nodig voor conflict Jemen

Jemen Sanaamaandag 04 december 2017 07:30

Er moet een politieke oplossing komen voor het conflict in Jemen. Daarnaast is er veel behoefte aan brandstof, voedsel en medicijnen. Dat zegt Corine Verdoold, landendirecteur van ZOA in Jemen. "Mensen gaan dood omdat ze geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Er is ruim drie weken niks binnengekomen in het land. Dat is fataal in een arm land als Jemen", aldus Verdoold.

De humanitaire situatie in Jemen verslechterde de laatste tijd vanwege een ingestelde grensblokkade. Twee weken geleden riep Verdoold op tot gebed voor Jemen. "Dat was bijzonder. Binnen een paar dagen gingen de havens open en kwamen de hulpgoederen binnen. Dat heb ik als een bemoediging ervaren", vertelt Verdoold maandagochtend in De Nieuwe Morgen. De grenzen zijn inmiddels weer potdicht.

Staakt-het-vuren

Verdoold hoopt op een politieke oplossing voor het conflict. "Ik zag in het nieuws dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren, dat is nu extreem belangrijk. Wat niemand kan de straat op. Auto's worden niet toegelaten op straat. En als mensen op straat lopen, dan zijn er sluipschutters die mensen doodschieten Er liggen lijken op straat die niet weggehaald worden. Tijdens een staakt-het-vuren kunnen mensen spullen gaan halen en zich eventjes bewegen." Volgens Verdoold blijft ook het gebed van luisteraars van Groot Nieuws Radio het belangrijkste.

Visum

Corine Verdoold zit zelf nu in Jordanië, omdat haar visum nog niet geregeld is om het land in te mogen gaan. Haar man zit wel in Jenen, namens een andere hulporganisatie. Verdoold: "Hij zit sinds donderdag in een schuilkelder. Er wordt hevig gevochten, ook in de wijk waar zijn kantoor staat. Het gaat goed met hem. In een bepaald opzicht zitten we als hulpverleners veiliger dan de mensen zelf. Wij hebben schuilkelders en waren er op voorbereid, qua levensmiddelen." Zodra het visum geregeld is, zit Corine Verdoold op de eerste vlucht richting Jemen, vertelt ze.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: FreeImages (foto van Sanaa, de hoofdstad van Jemen)

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december