Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Peter van Essen & Jan Borger Kadosh (Instrumentaal)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:01 - 00:01 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Peter van Essen & Jan Borger Kadosh (Instrumentaal)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Peter van Essen & Jan Borger Kadosh (Instrumentaal)
Luister

"Kwets geen vrouwen die onbedoeld zwanger zijn"

pregnantdinsdag 05 december 2017 07:30

Er ligt nog altijd een taboe op onbedoelde zwangerschappen. Een belangrijk thema voor Siriz, een organisatie die hulp biedt aan vrouwen in zulke situaties. "We weten van vrouwen dat ze juist voor abortus kiezen omdat ze zich niet geaccepteerd voelen of zich schamen voor het feit dat ze onbedoeld zwanger zijn", vertelt Ronald Zoutendijk van Siriz. "Het zal mooi zijn als mensen zich toch kwetsbaar kunnen opstellen en niet gekwetst worden."

In de Week van Het Leven, die gehouden wordt van 4 tot en met 9 december, wordt er aandacht gevraagd voor het ongeboren leven. De week wordt zaterdag afgesloten met een Mars voor het Leven op het Malieveld in Den Haag. "We denken dat het goed is om regelmatig aandacht te besteden aan dit onderwerp", vertelt Zoutendijk dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Het menselijk is leven is het waard om beschermd te worden. En het is voor ons ook heel belangrijk dat de bekendheid van de hulp die we bieden, vergroot wordt. Daar is een Week van het Leven een prima instrument voor."

Zoutendijk hoopt dat kerken begrip hebben voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. "Het is niet mooi als je het overkomt, maar iedereen kan wel eens iets doen in zijn leven dat niet helemaal past bij waarden of normen van een bepaalde gemeenschap of kerk. We weten allemaal: we leven in een gebroken schepping, niemand is volmaakt. Het zal zo mooi zijn als mensen zich toch kwetsbaar kunnen opstellen en niet gekwetst gaan worden door de leden van hun gemeenschap, maar dat ze juist worden opgevangen."

"Gelukkig gebeurt dat ook in veel situaties", weet Zoutendijk. Hij deelt in De Nieuwe Morgen een voorbeeld van een 15-jarig meisje dat werd opgevangen en gesteund door de dominee en vriendinnen.

Het hele gesprek met Ronald Zoutendijk van Siriz kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via