Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

David Dunn Star
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

David Dunn Star
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:48 - 23:48 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

David Dunn Star
Luister

Deo Cantemus-dirigent Hans van Blijderveen bouwt voort op mooie traditie

hansvanblijderveenzaterdag 02 december 2017 19:55

"We proberen we altijd één of twee nummers mee te pakken van oud-dirigent Arie Pronk en dit jaar is het bovendien de honderdste geboortedag van oud-organist Jan van Weelde, dus daar wordt in het programma even bij stilgestaan." Dirigent Hans van Blijderveen blikte in 't Heerlijk Loflied vooruit op de serie Kerstconcerten van Christelijk Gemengd Koor Deo Cantemus Rotterdam in de Doelen, een traditie die ruim 50 jaar geleden begon en nog steeds doorgaat. Van Blijderveen legt uit dat men het programma toch ook steeds weer probeert te vernieuwen.

"Ik mag voortbouwen op de traditie. Arie Pronk heeft die concerten bijzonder gemaakt, Cor de Haan heeft ze bijzonder gehouden. Ik hoop van harte dat ik daar op mijn eigen wijze mee door mag gaan en dat dat alles tot eer zal zijn van onze hemelse Vader." Nieuw element aan de concerten dit jaar is de komst van het Chr. Mannenkoor Soli Deo Gloria. Ondertussen blijven andere onderdelen ook gewoon terugkomen. "Nummers als 'Stille Nacht' en 'Ere Zij God' horen in het programma, want anders heeft de bezoeker toch het gevoel dat zo'n concert niet 'af' is."

Het gesprek met Hans van Blijderveen kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

In de rubriek De Muziekstandaard nam dirigent Gerwin van der Plaats ons in gedachten mee naar de opnamedag van de CD 'Rots der Eeuwen' van Christelijk Kamper Mannenkoor DEV en een weerkundige gebeurtenis die emotie bracht, maar uiteindelijk ook tot de titel van de CD zou leiden. "We hebben een aantal roerige jaren achter de rug als koor, onder meer met koorleden die overleden zijn. Maar er gebeurde iets bijzonders toen we zongen: 'Rots der eeuwen in Uw schoot, berg mijn ziele voor de dood'. En precies op dat moment kwam er op die sombere dag een zonnestraal door de ramen van de Bovenkerk naar binnen die het héle koor in het licht zette. Het was alsof God wilde zeggen: Ik Ben jullie Rots der eeuwen en Ik zorg voor jullie!"

Het gesprek met Gerwin van der Plaats kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Website Hans van Blijderveen / Peter Gertenbach

« Terug

Deel via