Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Marien vond de diepere laag achter regels

marienkorterinkwoensdag 06 december 2017 11:55

Je hoort hem elke werkdag 's middags tussen 16:00 en 19:00 op Groot Nieuws Radio. Woensdagochtend was Marien Korterink de verrassingsgast in Bij Jorieke. Marien vertelde open over zijn geestelijke leerweg, hoe zijn geloof veranderde van religie naar geloven vanuit vrijheid. "Heel vaak gaat het over de regel, terwijl er een veel diepere laag achter zit", vertelt Marien in Bij Jorieke.

Veel tieners zetten zich af tegen een omgeving waar veel strakke regels zijn. Dat heeft Marien eigenlijk nooit gedaan. "Soms denk ik dat dit misschien wel een fout is geweest. Ik voelde in mijn hart dat het geen optie was, maar ik had het wel moeten doen denk ik."

Reflecteren

Toen Marien ging studeren op de Christelijke Hogeschool Ede verliet hij deels de bubbel, al werd hij wel lid van een christelijke studentenvereniging. "Daar kwam ik mensen tegen die altijd alles gingen bevragen. Waarom doe je dit? Waarom doe je dat? Waarom zou je het wel of niet doen? Dan valt alles wel een beetje van je af. Waarom ga ik eigenlijk op zondag twee keer naar de kerk? Ik vind het altijd superinteressant om alles van mensen te horen en te weten. Mijn hart fleurde enorm op, omdat het mijn hart heeft om altijd alles te willen weten. Ik ging reflecteren op wat ik vanuit thuis had meekregen."

Diepere laag

Het boek 'De tien beloften' van Anselm Grün heeft een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht van Marien. "We bespraken dit boekje op kring, daar begon een verschil te ontstaan tussen 'dingen moeten' en wat de echte waarde van de Bijbel voor mij is. Anselm schrijft dat het tien beloftes zijn voor hoe je gelukkig kan worden in het leven. Daar gaat het bijvoorbeeld over de diepere laag van trouw zijn in plaats van de regel dat je geen seks voor het huwelijk mag hebben. 'Je mag niet stelen' is in het boekje bijvoorbeeld 'ik ben eerlijk'."

"Daarin heb ik veel meer verdieping gevonden. Deze leefregels zijn voor iedereen goed als je naar de intentie kijkt en niet alleen naar de kale regel zoals we die vaak horen."

Brian & Jenn

Marien nam ook een lied mee naar de studio, het was 'For The One' van Brian & Jenn Johnson van Bethel Music. "Voor mij is dit de essentie van geloven, omdat het gaat over het laten zien van de liefde van Jezus, vooral in je daden. Dat mensen misschien alleen aan je glimlach kunnen zien dat er iets is met die persoon, in plaats van je altijd te focussen op regeltjes, wat wel of niet mag, maar ga het evangelie leven. Ik vind dat zo belangrijk!"

Het gesprek met Marien kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december