Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Peter Burger: God, ontferm U over deze wereld

duifzondag 10 december 2017 19:55

"Het is natuurlijk een hele delicate vraag, maar ik vraag me wel eens af: 'Hoe kan God dit toestaan?'. In de uitzending van 't Heerlijk Loflied spreekt dirigent Peter Burger over 'Kyrie' van Karl Jenkins, een stuk dat eigenlijk rond de oorlog in Kosovo geschreven werd, maar sindsdien symbool staat voor talloze oorlogen. Op de vraag of dit lied (vertaling: 'Ontferm U') voor Peter een gebed van hoop of van wanhoop is, legt hij uit dat het door elkaar heen kan lopen. "Aan de ene kan zit de hoop er voor mij ook in dat ik alles bij God mag neerleggen, terwijl ik er aan de andere kant – en dat is misschien de wanhoop – soms niet van begrijp."

"Zeker de kwetsbaarheid van de kinderen, raakt me héél diep. Die zien dat hun vader onthoofd wordt, dat er iemand doodgeschoten wordt of dat hun huis in elkaar stort, die hun héle familie kwijt zijn, daar doelloos rondlopen en voor hun leven getekend zijn door dat trauma. Dan denk ik wel eens: God waar bent U? Waar bent U? En daar zit ook wanhoop bij. En tegelijkertijd is het een hulproep: God, ontferm U over deze bizarre, losgeslagen, gebroken wereld!"

Het gesprek met Peter Burger kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

In de uitzending was er ook een interview met bariton Jan Loosman, waarin de liederenlijst van zijn kerstalbum 'Kniel Dan Voor De Heiland Neer' ter sprake komt. 'In De Stille Kerstnacht' is een van zijn favoriete kerstliederen. "De tekst zegt: 'In De Stille Kerstnacht, straalt een Licht zo schoon, Jezus werd geboren, Hij Gods eigen zoon'. Dan zit je gelijk in Kerst. Dat is waarom Hij op aarde moest komen, omdat hij Gods zoon is! Dat is Kerst in al z’n volheid. Het lied is geschreven door Kasper, een koorlid van het Kamper Mannenkoor DEV, die heeft het gedicht. Daar is een melodie op gemaakt en we zingen het nu al twee jaar. De eerste keer dat we het ‘in de map kregen’, zei ik al gelijk: ‘Wat een machtig mooi lied!’. Als je dat lied zingt, raakt het je gelijk!’"

Het gesprek met Jan Loosman kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari