Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Na 33 jaar vertelt Marrie dat ze misbruikt werd

abusemaandag 11 december 2017 11:55

Ze is het slachtoffer van incest. Marrie van der Feen werd van haar negende tot haar vijftiende levensjaar misbruikt door haar vader. Ook werd ze gemanipuleerd, zodat ze bleef zwijgen. Pas toen ze 48 jaar werd, durfde Marrie hier open over te praten en deelt ze haar verhaal met anderen. Ook verleent ze nu zelf hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik. Maandag vertelde Marrie haar verhaal in Bij Jorieke.

Het wordt voor Marrie niet makkelijker om erover te praten nu ze haar verhaal vaker verteld heeft. "Het is toch altijd nog best een ingewikkeld verhaal en een moeilijk onderwerp. Ik doe het wel, omdat ik er ooit voor gekozen heb en er best wel veel over geschreven heb. Eerst een algemeen boek met de oproep om naar buiten te komen met verhalen. Dat voelde niet goed, toen heb ik ook mijn eigen verhaal gedeeld." De eerste keer vertellen voelde voor Marrie als een sprong in het diepe. "Ik heb nog steeds wel blij dat ik die openheid heb gegeven, dat geeft veel vrijheid. Ook mensen die bij me in therapie komen, kennen mijn verhaal al. Dat geeft hen ook een stukje ruimte en vrijheid. Het is niet leuk om te vertellen dat je broer, je oom of je vader je misbruikt heeft."

Het hele gesprek met Marrie van der Feen kun je hier terugluisteren.

Marrie had een strenge vader. "Als ik weer eens te laat thuiskwam, kreeg ik klappen op mijn blote billen. Met mijn moeder heb ik nooit veel over gevoelens kunnen praten. Ook niet toen de incest naar buiten was gekomen", vertelt Marrie. Het misbruik door haar vader begon op haar negende. "De eerste keer kreeg ik seksuele voorlichting in de badkamer. Mijn vader ging me uitleggen hoe het zat tussen mannen en vrouwen. Ik stond in mijn blootje, ik had alleen een onderbroek aan. Dat beeld is heel erg teruggekomen toen ik de incest naar buiten bracht. Van dat beeld werd ik heel boos op mijn vader. Die grote man en dat kleine kwetsbare meisje..."

Het misbruik ging verder. "Hij vroerg dingen van mij die je niet vraagt van een kind, zoals masturbatie. Eerst ging ik er heel erg tegenin, maar dan kreeg ik klappen van hem. Een tijd later dacht ik: laat ik het maar doen, om te voorkomen dat hij ergere dingen met me wil doen."

Hulp nodig?

Zoek je hulp omdat je je herkent in het verhaal van Marrie? Kijk dan op de websites van het Centrum Seksueel Geweld en van Stichting Petra.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december