Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Niet alleen traditioneel gezagsbeeld in Bijbel

atworkdinsdag 12 december 2017 07:55

Het beeld dat de Bijbel alleen maar een traditioneel, hiërarchisch beeld van gezag geeft, behoeft bijstelling. Dat zegt Dick Both, mede-auteur van het boek 'Nieuw leiderschap, van bezitten naar delen'. Hij schreef het boek samen met Alex de Bruijn en Arnold Huijgen. "Het is te gemakkelijk om de Bijbel te plaatsen in een manier van werken zoals dat tijdens de industriële revolutie is ontstaan."

"We denken dat er ook Bijbelse noties zijn die het belang onderstrepen van het oog hebben voor de eigenheid van ieder schepsel van God, van persoonlijke aandacht voor mensen. Die noties hebben we uitgewerkt in ons boek", vertelt Both dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Trends

De hoofdreden om het boek te schrijven, was de vraag of christenen mee kunnen gaan in maatschappelijke trends, maar ook met ontwikkelingen in de organisatiewetenschappen. "Er wordt veel gesproken over zelfsturing, over lagen van managers die je weg kunt snijden. Daar zit een mensbeeld en een visie achter. We hadden de behoefte om onszelf de vraag te stellen: hoe werkt die nivellering eigenlijk, ook als je kijkt naar Bijbelse noties over gezag."

Aansturingsstijl

Want de tijd dat leiders vooral hun van bovenaf hun team aanstuurden is voorbij, merkt Both ook in christelijke organisaties waar hij werkt. Dat komt tot uiting in het feit dat werkgever onvoldoende de potentie van mensen binnen organisties weten te benutten. Both: "We denken dat het komt door de aansturingsstijl. De medewerker van nu wil aangesproken worden op zijn kwaliteiten, die heeft ruimte nodig om te floreren en om zijn creativiteit in te zetten. Dat heeft consequenties voor de leider, denken wij."

Support en vertrouwen

"De nieuwe leider stuurt niet meer aan op planning en control, maar op support en vertrouwen", zegt Both. "Dat is dus niet iemand die vertelt wat een professional moet doen, want dat weet die professional vaak veel beter, maar een leider die mensen inspireert, verkent, die weet wat ze kunnen, en daar uitdagingen bij zoekt en die mensen waardeert. Dat is een andere insteek van het stereotype manager, die vooral controleert en organiseert."

In de kerk

Een spannende vervolgvraag die Both gaat onderzoeken is wat het effect van deze ontwikkelingen zijn op de kerk. Een gedachte kan hij al delen. "Als je als predikant je beroept op je formele positie, dan zul je het moeilijk krijgen. Gezag is niet meer gekoppeld aan een formele positie, dat moe tje ook waarmaken als mens en als leider."

Het hele gesprek met Dick Both kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via