Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Maak Een Verschil
Luister

Petitie voor christenen in Midden-Oosten

Noehwoensdag 13 december 2017 11:49

De 12-jarige Noeh uit Irak moest samen met zijn familie vluchten voor het geweld van IS. Hij keerde terug, maar er was niks meer over van zijn eerdere woonplaats. Samen met David Curry van Open Doors USA mocht hij in New York 800.000 handtekeningen van christenen wereldwijd aanbieden aan de Verenigde Naties. In de Dag Van Vandaag spraken we met Klaas Muurling van Open Doors over het belang van deze petitie.

Klaas Muurling: "Noeh en zijn familie hebben jarenlang als vluchteling in Noord-Irak gewoond. Toen hij samen met zijn familie terugkeerde naar het dorp was alles verwoest. Alle spullen zijn gestolen en hun huis is afgebrand. Dan heb je helemaal niks meer."

Hoop voor de toekomst

"Deze petitie is ontstaan bij mensen zoals Noeh. Ze willen recht op burgerschap, op vrijheid. Ze willen betrokken worden bij de opbouw van hun land. Ze willen weer hoop krijgen in de toekomst." Muurling vertelt dat een kwart van alle handtekeningen uit het Midden-Oosten komen, wat volgens hem indruk moet maken bij de Verenigde Naties. "Het gaat niet om een kleine groep mensen, en dat maakt het extra krachtig." 

Iedere stem telt 

Het doel van 1 miljoen haalde Open Doors niet. Toch zijn ze tevreden met het resultaat. "Iedere stem telt, en dit resultaat zorgt ook voor veel gewicht. We zijn dankbaar met de uitkomst, en we hopen natuurlijk van harte dat we iets in gang gaan zetten. Als ik nu zie hoe deze petitie in verschillende landen bij de politiek wordt aangekaard heb ik het gevoel dat het een verschil gaat maken. Zo heeft de koning van Jordanië gezegd dat christenen de lijm zijn die de regio bijelkaar houdt. Het belang wordt dus zeker gezien, en dat is wat we willen." 

Subsidie en aandacht

Maar wat hebben de christenen nodig nu ze vaak alles hebben verloren wat ze hebben opgebouwd? "Het is vooral belangrijk dat de christenen de ruimte krijgen om te helpen bij de opbouw. Er is subsidie nodig en aandacht. Daar kunnen regeringen bij helpen. En met al deze ondertekenaars hoop ik van harte dat er verandering gaat komen."  

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Bron foto: Open Doors

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december