Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Jars Of Clay Blind
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Jars Of Clay Blind
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jars Of Clay Blind
Luister

"Kijk film niet als geweld verheerlijkt wordt"

popcorndonderdag 14 december 2017 07:55

Kijk je naar series of films waar moord of doodslag in voorkomt? Gaat dat niet in tegen het gebod van God om geen mensen te vermoorden? Filmexpert Paul van der Niet legt voor zichzelf een heldere grens. "Je kunt er naar kijken, mits het niet gaat om het verheerlijken van geweld", vertelt Paul donderdag in op Groot Nieuws Radio.

Paul van der Niet is filmwetenschapper en een van de directeuren van uitgeverij Vuurbaak en filmdistributeur NEEMA. "Als er geweld in een film of serie voorkomt waarbij het volslagen helder is dat geweld an sich niet iets moois of goeds is, dan heb ik daar geen moeite mee", zegt hij op Groot Nieuws Radio. "Na de ethische vraag is er ook de vraag in hoeverre je ervan kan genieten. Je kijkt film en televisie voor vermaak, voor ontspanning. Als je het vervolgens verschrikkelijk tegenstaat, of je krijgt er enge dromen van, dan moet je vooral niet kijken."

Goede geweldsfilms laten volgens Paul van der Niet een strijd tussen goed en kwaad laten zien. "Als het goede tegen het slechte vecht, waarbij het goede overwint, en het goede heeft daar uiteindelijk iets van geweld voor nodig, dat is ook iets wat om ons heen gebeurt in de samenleving. Fictie is een afspiegeling van onze werkelijkheid. De politie moet soms ook ingrijpen om iets te voorkomen of om iets goeds te maken, dat doen ze ook soms met middelen van geweld."

Het hele gesprek met Paul van der Niet kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december