Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sela Heel Mijn Hart
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Sela Heel Mijn Hart
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

20:33 - 20:33 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Sela Heel Mijn Hart
Luister

Last van eindejaarsstress? Stel prioriteiten!

kerstdinerdonderdag 14 december 2017 13:55

De decembermaand zit vol met feestdagen. Als je de kerstdagen hebt gehad, kun je al snel het huis klaarmaken voor oud & nieuw. Je zou er eindejaarsstress van krijgen. Hoe ga je daar mee om? Annelies van Pelt, psycholoog bij De Hoop ggz, vertelt op Groot Nieuws Radio dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen en die te overleggen met je gezin.

Van Pelt stelt dat de feestdagen behoorlijk zijn gecommercialiseerd. "Dat brengt ook met zich mee dat we met elkaar heel graag aan het plaatje uit de reclame willen voldoen. Het moet gezellig zijn, we moeten lekker kunnen eten en het liefst in een vrije sfeer waarin iedereen zich welkom voelt. En vooral dat er geen onvertogen woord gezegd wordt. Daarmee leggen we de lat hoog en dat kan veel stress geven."

Voorbereidingen

Wat kun je daar aan doen? "Probeer in ieder geval te realiseren wat de betekenis van Kerst is, dat je daar niet aan voorbij gaat", vertelt Annelies van Pelt. "Natuurlijk is het prima om daar een leuk en gezellig familiefeest van te maken, maar bedenk in de voorbereiding waar de prioriteiten voor je liggen. En overleg dat met je gezin of met degene met wie je het viert."

Zo kun je de vragne stellen: wat vinden we belangrijk? Is het belangrijk dat er veel mensen bij elkaar zijn, dat het gezellig is? Of dat het diner van een hoog culinair niveau heeft? Of vinden we het belangrijk dat we met Kerst omzien naar mensen die zich eenzaam kunnen voelen? "Als je je prioteiteiten gesteld hebt, aanvaard dan ook dat de andere dingen geen prioriteit zijn, dat je die laat zitten."

Ontspanning

Daarnaast zegt Van Pelt dat je niet alles in je eentje hoeft te organiseren rondom de feetstdagen. "Je kunt het gevoel krijgen dat alles maar doordendert. Het is belangrijk om tijd in te bouwen voor ontspanning, bijvoorbeeld door even lekker naar buiten te gaan of iets te doen voor jezelf."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via