Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle White Christmas
Luister

Als Kerst een familieverplichting wordt

kerstdinervrijdag 15 december 2017 07:55

Kerst is een feest dat vaak met familie wordt doorgebracht. Maar soms kan het gevoel opspelen dat je geen zin hebt in een verplicht diner op Eerste of Tweede Kerstdag. Het advies van familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt: vind je eigen vorm om Kerst te vieren, maar laat mensen niet in de steek. Elk jaar krijgt Van den Eerenbeemt al in de zomer deze 'kerstkwesties' voorgelegd.

En dan zijn het vooral dilemma's van kinderen van gescheiden ouders waar Van den Eerenbeemt vragen over krijgt. "Er zijn kinderen die bijvoorbeeld van hun  moeder de boodschap krijgen: 'Als je dit jaar met Kerst naar je vader gaat, hoef ik jou niet meer te zien'. Ze zitten tussen de ouders in en weten niet hoe ze beide ouders gelukkig moeten maken. Ze zeggen dan: ik ga naar niemand toe, ik wil het niet, ik ga maar naar Texel toe." Dat is nog maar een voorbeeld van een reden waarom je met Kerst liever niet naar familie toe wilt.

Aan kinderen van gescheiden ouders adviseert Van den Eerenbeemt om niet boos te worden in situaties waarin je moet kiezen tussen vader en moeder. "Als je met vader Kert viert, wat kun je dan wel doen voor je moeder? Bijvoorbeeld oud en nieuw vieren met haar." Ook komt Van den Eerenbeemt situaties tegen waarin ouders bang zijn om afgewezen te worden, en dan maar zelf maatregelen nemen, door bijvoorbeeld een vakantie te boeken.

Ieder mens verlangt naar een fijne Kerst. "Voor dat verlangen moet een vorm gevonden worden. Je mag best een jaar niet gaan, maar stuur dan wel bijvoorbeeld een bos bloemen. Of zeg dat je ze mist." Van den Eerenbeemt heeft ook een tip voor als het altijd mis gaat tijdens het diner, als mensen te lang bij elkaar zijn en teveel drank op hebben. "Zeg dan: we komen voor het ontbijt, dan heb je minder kans op dit soort dingen. Of zeg: we kunnen 's avonds niet, we komen 's middags. Je mag je eigen vorm vinden, maar laat mensen niet in de steek."

Het hele gesprek met Else-Marie van den Eerenbeemt kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december