Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Joost van Belzen: In Engeland heeft koorzang meer prioriteit

joostvanbelzenzondag 17 december 2017 19:55

"Ik denk dat we in Nederland ook wel zouden kunnen zingen zoals ze in Engeland doen, maar daar heeft koorzang ook meer prioriteit. Daar zijn naast school, ook muziek en sport heel belangrijk." In 't Heerlijk Loflied sprak Joost van Belzen over zijn droom om de Engelse koorzang ook in Nederland te laten klinken. Aanleiding voor het gesprek was het project 'Christmas Carols Choir'.

"De Engelse koorklank is niet te vergelijken met de Nederlandse. Zij hebben iets fenomenaals in hun stem. Maar zij studeren natuurlijk ook elke dag. Ik denk dat de klank in Nederland ‘lager’ is dan die van Engeland. In de kerken zingen de mensen gewoon zomaar een hoge E of F, dat zijn wij niet zo gewend."

Dat er niet dagelijks geoefend kan worden en die Engelse koorklank dus niet zomaar in Nederland geïmporteerd wprdt , maakt van de droom vooralsnog ook een lange-termijn-plan. "Aan de ene kant is het frustrerend dat je de sound nog niet zo hebt als je zou willen, maar het is ook een uitdaging. Mijn ultieme doel is om in de toekomst te gaan werken met één koor en daar het allerbeste uit te halen. Het is nu vooral nog een zoektocht naar wat je nodig hebt, welk 'gereedschap' je wilt gebruiken en wat je in de toekomst wilt. Je moet wel oppassen dat je niet teveel gaat kopiëren, want we hebben natuurlijk ook onze eigen Nederlandse koortradities hoog te houden."

Het gesprek met Joost van Belzen kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

In de rubriek 'De Muziekstandaard' maakte dirigent/organist Marco den Toom ons deelgenoot van een 'gezamenlijke liefde' van Marco en zijn vrouw: de muziek van Steve Green. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > december