Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Start het nieuwe jaar met minder spullen

boxdinsdag 02 januari 2018 08:30

In de eerste week van het nieuwe jaar behandelen we elke dag een goed voornemen. Dinsdag vertelt Gera van den Berg over het proces van ontspullen. Alle onnodige en overbodige spullen verdwenen uit haar huis. "Het is zonde als die spullen stof staan te happen bij jou op zolder, terwijl een ander het prima kan gebruiken", is haar motto.

"Minimaliseren is het streven naar een leven met dingen die je echt belangrijk vindt en wat je echt gebruikt", legt Gera van den Berg uit op Groot Nieuws Radio. "Dat klinkt heel simpel, dat is het soms ook, maar soms is het ook lastig. Wat vind je nou echt belangrijk?" Zelf stelt ze zichzelf twee vragen als spullen door haar handen gaan. "Gebruik ik het? En is het echt belangrijk voor me? Zolang je het niet gebruikt, en het ligt een jaar of vijf jaar op zolder, dan is het ook niet heel belangrijk voor je. Laten we dan lekker circulair zijn en spullen een tweede leven gunnen bij een ander."

De reden waarom Gera van den Berg begon met 'ontspullen' was het zien van milieudocumentaires (zoals An Inconvenient Truth van Al Gore). "Alle spullen die we consumeren en gebruiken, moeten natuurlijk ook geproduceerd worden. Voor alle spullen zijn grondstoffen nodig. Met stip op 1 van milieuvervuiling staat het aanschaffen en gebruiken van spullen. Met name het aanschaffen van onnodige spullen is letterlijk zonde."

Van den Berg starte met kleine stapjes, waarbij ze begon met de keukenla, die vol lag met spullen. Van schroevendraaiers tot vorken, en aardappelschilmesjes tot scharen en pleisters. "Ik deed 'm open en dacht: ik heb geen overzicht. Ik zoek iets, maar ik weet niet wat of ik dat heb. Door een la op te ruimen, weet je meteen wat er in ligt en wat er niet hoort."

Meer tips over ontspullen? Kijk op minimalismeineengezin.nl en like de Facebookpagina van Gera van den Berg. Het gesprek met Gera van den Berg kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari