Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Nathalie Booij Daarom Wil Ik Zijn Bij U Heer
Luister

3 tips van Jan Pool om stille tijd te houden

ochtendmok_pexelswoensdag 03 januari 2018 08:55

Meer sporten, op tijd gaan slapen of minder app'en. Het begin van het jaar is dé tijd om je goede voornemens in praktijk te gaan brengen. Bij christenen staat vaak 'stille tijd' hoog op het lijstje van goede voornemens. Maar hoe hou je dat vol? Jan Pool, schrijver van het boek 'Intimiteit', deelde woensdagochtend drie tips in De Nieuwe Morgen.

"Stille tijd is voor mij de keuze maken om mijn onverdeelde aandacht aan God te geven. Om niet gelijk de drukte in te stappen, de krant te pakken en mijn mobiel in handen te nemen, maar eerst gewoon met God te zitten", vertelt Jan Pool op Groot Nieuws Radio. De manier waarop hij dat doet, verandert van tijd tot tijd. "Soms begin ik met Bijbellezen, maar de afgelopen jaren begin ik steeds met het vieren van avondmaal."

Tip 1: Kies een vorm die bij je past

De eerste tip die Jan Pool deelt: kies een vorm die bij je past. "Een van de dingen waarom mensen het niet volhouden, is dat het niet leuk voor ze is. Ik zeg altijd: stille tijd moet leuk zijn, het moet aantrekkelijk zijn. Je moet het op zo'n manier inrichten, dat je het fijn vindt, dat het dicht bij jezelf ligt. En niet een of andere manier kopieren van een ander."

"Ik ben een doener. Als ik stil zit en ga bidden, dat werkt bij mij niet. Ik kan mijn gedachten niet tot rust brengen, dan word ik afgeleid. Onderdeel van mijn stille tijd is mijn dagelijkse wandeling. Als ik wandel kan ik op een heerlijke manier bezig zijn met God", vertelt Jan Pool. Ook kun je in de auto stille tijd houden of - als je muzikaal gericht bent - een cd'tje aanzetten met muziek die je aanspreekt.

Tip 2: Schrijf op wat je doel is

Waar moet je beginnen als je stille tijd wil houden? Jan Pool: "Ik zou voor mezelf een beeld scheppen: wat wil ik nou eigenlijk met mijn stille tijd? Als je begint zonder doel, dat is met alle dingen zo, dan bereik je weinig en hou je het niet vol. Je moet een doel voor ogen hebben. Het doel dat ik zelf heb, is het uitwerken van mijn vriendschap met God. Dat is voor mij het allerbelangrijkste."

"Als ik God ontmoet, dan merk ik heel vaak dat er wat gebeurt in mijn leven. Dat mijn liefde voor Hem groeit, dat ik rust krijg, dat Hij tot mij spreekt. Er zijn allerlei redenen voor mij om stille tijd niet over te slaan. Schrijf het op: wat zou je willen bereiken met je stille tijd?"

Tip 3: Ontmoet God elke dag

"Ik heb voor mezelf een vast voornemen om God elke dag te ontmoeten", vertelt Jan Pool. "Als je niets voelt en misschien geen zin hebt, doe het toch! Het is niet zo dat ik elke ochtend opsta met een romantisch gevoel dat ik God weer ga ontmoeten. Er zijn wel eens momenten dat ik dat heb, maar in de meeste gevallen is het gewoon niet zo. Dan sta ik op en heb ik soms helemaal geen zin om tijd met God door te brengen. Mijn verlangen en passie voor Hem is op een heel laag niveau."

Jan Pool noemt een Chinees spreekwoord: je moet de ketel eerst op het vuur zetten en daarna wordt 'ie warm. "Dat is wat ik doe elke ochtend. Soms voel ik geen passie en verlangen naar God, maar kies ik er toch voor om met Hem te gaan zitten. Ik zet de ketel op het vuur. Het gebeurt bijna altijd dat ik dan weer warm word. Dat ik het verlangen naar God weer krijg in de tijd die ik heb."

Het hele gesprek met Jan Pool kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari